Verkkouutiset

Venäläisvieras herätti hämmennystä Kultarannassa: ”Ei mitään poikkeavuutta Kremlin ajatteluun”

Aleksei Kudrinin puheet heijastelevat täysin Kremlin näkemyksiä, katsovat suomalaispoliitikot.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän entisen valtiovarainministerin Aleksei Kudrinin Nato-vastaiset puheet ovat herättäneet vilkasta keskustelua Kultarannassa. Kudrin sanoi tänään paneelikeskustelussa Venäjän vastustavan tiukasti Naton laajenemista ja piti tätä itsekin ongelmallisena.

– Naton laajeneminen on todella saanut Venäjän hälytystilaan, Kudrin arvioi.

Kudrin katsoi myös Venäjän tarvitsevan takuut, ettei Nato laajene sen lähialueille. Tässä yhteydessä Kudrin väläytti jopa asiaan liittyvää sopimusta.

Vaikka Kudrinin pääviesti liittyi Ukrainaan, hän varoitti myös epäsuorasti Suomen Nato-jäsenyydestä.

Puolustusvaliokunnan puheenjohtajan Ilkka Kanervan (kok.) mielestä Kudrinin viesti oli kuin suoraan Kremlistä.

– Kyllä hän siinä ryhmittyi hyvin tiukasti Putinin ulkopolitiikan linjoille. Hän ei tässä mielessä osoittanut mitään poikkeavuutta siihen, miten Kremlissä näistä asioista mietitään, arvioi Kanerva.

Kanerva huomautti, että Kudrinia on pidetty ajattelutavaltaan laveampana, ei niin ”kirkkouskollisena” Kremlille.

– Mutta tämän päivän valossa kuultuna hän kyllä siltä kuulosti. Hän oli ihan selkeästi Venäjän virallisen politiikan takana näissä kommenteissaan, Kanerva katsoi.

Samoilla linjoilla oli ulkoministeri Timo Soini (ps.):

– Hänhän heijastelee Venäjän kantaa, että Naton ei pidä laajentua lähemmäs Venäjän rajoja. Eihän siinä mitään uutta ole, totesi Soini ja jatkoi:

– En lähde ottamaan kantaa hänen aiempiin puheenvuoroihinsa. Kuulin, mitä hän sanoi.

Kanerva: Suomi päättää itse

Kanerva huomauttaa, että paneelikeskustelun aikana Kudrin joutui kuitenkin jo hieman perääntymään argumentaatiossaan. Perääntyminen alkoi, kun tasavallan presidentti Sauli Niinistö esitti kysymyksen yleisön joukosta. Niinistö halusi varmistaa, mitä Kudrin tarkoitti näkemyksillään Naton laajentumisesta.

– Toivottavasti ymmärsin tämän väärin, että tämä olisi rauhan ehto Ukrainaan? Niinistö kysyi.

Tämän jälkeen Kudrin pehmentelikin sanojaan ja vakuutteli, ettei Naton laajenemisen pysäyttäminen ole ehto rauhan saamiseksi Ukrainaan.

Entä miten Suomessa tällaisiin puheenvuoroihin tulisi suhtautua?

– Suomalaisten pitää suhtautua asiaan niin, että me suomalaiset tiedämme itse, mitä teemme. On hyvä kuulla, kuulostella erilaisia näkemyksiä, ei siinä ole mitään pahaa eikä dramaattista. Mutta kyllä se on meidän omissa käsissämme, mitä me päätämme ja kuinka toimimme, Kanerva painottaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)