Verkkouutiset

Kaksikielisyys tekee tutkimuksen mukaan älykkääksi

Kahta tai useampaa kieltä äidinkielenään puhuvat pysyvät kauemmin kunnossa ja menestyvät paremmin älykkyystesteissä. Tutkijat eivät vielä tiedä tarkkaa syytä havainnoille.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Brittitutkimuksen mukaan kahta tai useampaa kieltä äidinkielenään puhuvat sairastuvat dementiaan muita myöhemmin. Artikkeli tutkimuksesta julkaistiin Annals of Neurology -julkaisussa.

Jo aiemmin on huomattu, että kaksikielisyys lykkää muistisairauksia. Ei kuitenkaan tarkalleen tiedetä, miksi näin on.

Uusi tutkimus tukee havaintoa ja osoittaa lisäksi, että kaksikielisten tiedon käsittely, siis esimerkiksi järkeilykyky ja lukeminen, pysyvät verrokkiryhmään nähden kauemmin kunnossa. He menestyvät lisäksi paremmin älykkyystesteissä.

Tutkimukseen osallistui 853 henkilöä, joille tehtiin ensin älykkyystesti vuonna 1947 heidän ollessaan 11-vuotiaita. Heidän muistiaan ja kognitiivisia taitojaan mitattiin uudestaan vuosina 2008 ja 2010. Tulokset eivät selittyneet henkilöiden sukupuoli-, koulutus- tai tulotaustan perusteella.

Näyttää myös siltä, että kolmen tai sitä useamman kielen osaaminen hyödyttää taitajaansa enemmän kuin kahta äidinkieltä taitaville. Hyötyjä havaittiin myös niillä, jotka opettelevat uuden kielen kunnolla vasta aikuisiällä.

Joidenkin teorioiden mukaan usea äidinkieli harjaannuttaa aivoja, kun ne joutuvat vaihtamaan eri kielten välillä ja aktiivisesti tukahduttamaan toisen kielen käyttöä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)