Verkkouutiset

Jyrki Katainen paljastaa taustan: Lähtöajatus jo neljä vuotta sitten

Pääministeriyden ja kokoomuksen puheenjohtajuuden jättävä Jyrki Katainen kertoo laskeskelleensa lähtöaikaansa jo nelisen vuotta sitten.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Puolueensa eurovaalistartissa helsinkiläishotellissa olleet kokoomuslaiset muuttuivat kauttaaltaan vakaviksi puheenjohtaja Jyrki Kataisen lähtöilmoituksen myötä. Kyyneliä nähtiin paljon. Lähtö tuli yllätyksenä lähes kaikille.

Jyrki Katainen itse kertoi tehneensä linjapäätöksensä asiassa jo kauan sitten.

– On vaikea sanoa mitään yhtä yksittäistä hetkeä (päätökselle). Neljä vuotta sitten laskeskelin, että jos kaikki menisi hyvin, niin voisin olla kymmenen vuotta kokoomuksen puheenjohtajana, Jyrki Katainen totesi iltajuhlassa Verkkouutisille jonkin aikaa lähtöpuheensa jälkeen.

– Ajattelin, että kokoomus olisi silloin ollut minun aikanani kahdessa hallituksessa. Ajattelin että kymmenen vuotta tulisi täyteen juuri nyt eli vuosi ennen vaaleja. Silloin olisi hyvä jäädä pois ja antaa uusille ihmisille ja uusille ajatuksille tilaa uudistaa kokoomusta ja viedä kokoomus vaaleihin.

Kataisen mukaan tämä neljän vuoden takainen ajatus vain vahvistui.

– Pidin sellaista varaumaa, että jos on joku poikkeuksellinen kriisi Suomessa tai jotain sellaista ettei voi lähteä, niin sitten minä jatkan. Mutta sellaista ei nyt ole. Siten tämä tuli ihan luonnolliseksi.

Jyrki Kataisen mukaan tämä pois jääminen on ollut koko ajan hänen ”peruslinjansa”.

– Peruslinja on ollut se jo useamman vuoden ajan, että jään nyt pois. Tietenkään ei voi neljää vuotta eteenpäin ennustaa, ja tilanteet voivat muuttua, mutta rupesi tuntumaan että tämähän on ihan loistava paikka jäädä pois. Meillä on asiat niin hyvin.

Pääministeri kuvailee tehneensä kymmenen vuotta päivät ja yöt töitä – ja nauttineensa siitä.

– Nyt on hyvä poikkaista ja ottaa uusi alku. Katsoa taas useita vuosia eteenpäin. Uudet ihmiset ja heidän mukanaan uudet ajatukset tulevat, ja uudella puheenjohtajalla on aikaa valmistautua vaaleihin ja voittaa ne.

Katainen kertoo soittaneensa Rkp:n puheenjohtajalle Carl Haglundille ja kertoneensa päätöksestään.

– Hän sanoi että kai se niin on, että kannattaa lähteä tehtävistä pois siinä vaiheessa, kun joku vielä kysyy että ”miksi”!

– Minulla on vähän sellainen, etten murehdi liian monesta asiasta kerrallaan. Suomen asiat, sote ja kehysjutut ovat olleet päällimmäisenä. Takana on kulkenut se ajatus että jään pois tästä tehtävästä. Kun mikään ei ole sitä horjuttanut, niin ei ole tarvinnut sitä miettiä, Katainen vakuuttaa päätöksensä pitkäaikaisuutta.

Kokoomusjohtajan mukaan hänellä on tosi huojentunut ja tosi hyvä olo.

– Suuret ratkaisut on saatu tehtyä, asiat ovat kulkemassa oikeaan suuntaan, Suomi menee oikeaan suuntaan, kokoomus menee oikeaan suuntaan.

– Nautin tästä tilanteesta hirveästi. Tähän ei liity yhtä ainutta kielteistä tuntemusta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)