Verkkouutiset

Suurmoskeijahankkeen vetäjä: Miten muslimit rakentaisivat ilman ulkopuolista rahaa?

Pia Jardin mukaan mormoni- ja ortodoksikirkkojen kohdalla ei kyseenalaistettu ulkomaalaisia rahoituslähteitä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Helsingin suurmoskeijahanketta johtava Pia Jardi kirjoittaa Uuden Suomen blogissa moskeijahankkeesta käydystä keskustelusta. Jardi sanoo erityisesti poliitikoille ja kunnallisvaaliehdokkaille, että tässä vaiheessa puheena on vasta tontinvaraus.

”Eli ennen kuin päästään rakentamaan, on monta vaihetta käytävä läpi. Tässä muslimeiden yhdenvertaisuus verrattuna muihin ihmisryhmiin ei toteudu. Esimerkiksi Guggenheimille tontti kyllä varattiin, mutta valtuusto kaatoi hankkeen”, Jardi kirjoittaa.

Hän sanoo, että kyse on sunnimoskeijasta ja lisäksi monitoimikeskuksesta. Moskeija olisi hänen mukaansa kuitenkin avoin kaikille suuntauksesta huolimatta.

Jardin mukaan hanketta johtaa suomalainen säätiö, jonka toimintaa valvoo Patentti- ja rekisterihallitus.

”Säännöissä toiminnan tarkoitus on selkeä, eikä siitä voi poiketa. Mitään radikaaleja oppeja tai toimintamalleja säännöt eivät sisällä. Selkeä suunnitelma on että moskeijan toimintaa johtaa suomalaiset muslimit ja toiminta pitää olla myös suomeksi”.

Pia Jardi sanoo, että muslimit ovat epäilyksenalaisia ja syytettyjä jo etukäteen, kun heidän ei toivota saavan moskeijahankkeeseen ulkomaista rahoitusta.

”Mormonikirkko on rakennettu ulkomaisin voimin ja käsittääkseni itäkeskukseen rakennettava ortodoksikirkkokin, näiden kohdalla ei käyty keskustelua rahoituksen alkuperästä ja sen vaikutuksesta toimintaan.”

Uskonnollisille yhteisöille Suomessa jaettava tuki ei Jardin mukaan riitä kuin pieneen osaan välttämättömistä kuluista.

”Miten sitten muslimien pitäisi rahoittaa moskeijan rakentaminen? Useat ovat sitä mieltä että ihan itse kuten muutkin uskonnolliset yhteisöt Suomessa kautta aikojen tehneet, keräämällä jäseniltä”, hän sanoo.

Tällainen järjestely tarkoittaisi Jardin laskelmien mukaan, että kaikki muslimien nykyiset rukoushuoneet tulisi sulkea kymmeneksi vuodeksi eli siksi aikaa, kun moskeija valmistuisi.

”Täytyy myös muistaa että sunnimuslimit, jotka siis enemmistönä eivät hyväksy korollisen pankkilainan ottamista”, Jardi sanoo.

Hänen mukaansa suuri osa ehdokkaista näyttää potevan islamofobiaa.

”Näin ei toivoisi olevan, mutta aika näyttää”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)