Verkkouutiset

Irakista ja Somaliasta tuleville ei toistaiseksi myönnetä enää turvapaikkoja

Maahanmuuttovirasto on päättänyt jäädyttää toistaiseksi päätöksenteon irakilaisten ja somalialaisten turvapaikanhakijoiden kohdalla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Taustalla on maahanmuuttoviraston tiedotteen mukaan Irakin ja Somalian turvallisuusarvion päivittäminen sekä EU-käytäntöjen ja palautusmahdollisuuksien kartoittaminen.

Selvitystyö valmistuu parin viikon sisällä. Turvapaikkahakemusten ratkaisulinjauksia muutetaan, jos saadut tiedot osoittavat sen tarpeelliseksi.

”Alustavat tietomme muun muassa muiden EU-maiden päätöskäytännöistä vahvistavat käsitystämme siitä, että ratkaisulinjauksia tullaan tiukentamaan”, maahanmuuttoviraston tiedotteessa todetaan.

Maahanmuuttovirasto on linjannut Irakin keskiosat sekä Etelä- ja Keski-Somalian alueiksi, joilta tuleville on tähän saakka myönnetty oleskelulupia kansainvälisen suojelun perusteella pelkästään kotialueen turvallisuustilanteen vuoksi.

Nyt on jo käynyt ilmi, että esimerkiksi Bagdadista ja sitä ympäröiviltä alueilta samoin kuin Mogadishusta kotoisin olevat hakijat eivät muissa EU-maissa saa automaattisesti suojelua.

Jokainen turvapaikkapäätös tehdään sen linjauksen mukaan, joka on voimassa ratkaisuhetkellä. Hakemuksen jättämisajankohdalla ei ole merkitystä.

Päätöksenteko jäädytetään viraston mukaan takia, että vireillä olevat irakilaisten ja somalialaisten hakemukset halutaan asettaa samalle viivalle ja ratkaista yhdenvertaisesti mahdollisesti muuttuvien ratkaisulinjauksien mukaisesti.

Suomeen on saapunut tänä vuonna 29. syyskuuta mennessä 17 350 turvapaikanhakijaa. Heistä 11 898 eli 69 prosenttia on irakilaisia ja 1 758 eli 10 prosenttia somalialaisia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)