Verkkouutiset

Huoltoriitojen sovittelumenettely vakinaistetaan – oikeudenkäyntiä nopeampi ja edullisempi

Kolmen vuoden ajan kokeiltu huoltoriitojen asiantuntija-avusteinen sovittelumenettely aiotaan vakinaistaa koko maahan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokeilusta saadut kokemukset ovat olleet oikeusministeriön mukaan hyviä. Valtaosassa huoltoriitoja päästiin seuranta-aikana sovintoon. Prosessi oli oikeudenkäyntiin verrattuna sekä nopeampi että edullisempi kaikkien osapuolten kannalta.

Hallituksen antoi eduskunnalle tänään torstaina esityksen, jossa ehdotetaan menettelyn vakinaistamista koko maahan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Uudistuksessa asiantuntijapalveluiden järjestäminen tulisi käräjäoikeuden sijaintikunnan tehtäväksi, mutta valtio korvaisi kulut. Sovittelun osapuolille asiantuntija-avustajan käyttäminen olisi maksutonta.

Suuri osa tuomioistuimiin ohjautuvista huoltoriidoista on erittäin vaikeita. Asiantuntija-avustajana toimiminen on vaativaa ja edellyttää monipuolista ammattitaitoa ja osaamista, minkä vuoksi asiantuntija-avustajien pätevyydestä on hallituksen mielestä tarpeen säätää laissa.

Lapsen huolto- ja tapaamisasiat tulee ensisijaisesti pyrkiä sopimaan kunnallisissa peruspalveluissa. Ministeriön mukaan näin tekeekin valtaosa eroavista vanhemmista. Tuomioistuinsovittelu on tarkoitettu vaihtoehdoksi vasta silloin, jos edessä olisi muutoin oikeudenkäynti.

Huoltoriidan sovittelussa sovittelijana toimii tuomari. Häntä avustaa asiantuntija, jonka keskeinen tehtävä on tuoda esiin lapsen psykologinen etu ja edistää vanhempien välistä vuorovaikutusta. Kokeilussa asiantuntija-avustajat ovat olleet psykologeja tai sosiaalityöntekijöitä. Osapuolilla on tuomioistuinsovittelussa oikeus käyttää myös lakimiesavustajaa.

Vuosina 2011–2013 aluksi neljässä ja sen jälkeen lisäksi vielä seitsemässä käräjäoikeudessa toteutetun kokeilun loppuraportin mukaan eri ammattikuntien edustajien työskentely yhdessä on sujunut hyvin ja tuonut sovitteluun merkittävää lisäarvoa. Valtaosa vanhemmista oli kyselyn perusteella tyytyväisiä sovitteluun.

Uudistuksen on tarkoitus tulla voimaan jo ensi keväänä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)