Ruotsin puolustusministeri ryöpytti Venäjää – "asiat on sanottava niin kuin ne ovat"

Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvistin mukaan Venäjän toimet Ukrainassa ovat suurin uhka Euroopan turvallisuudelle.

  • LKS 20160308 Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist ja Suomen puolustusministeri Jussi Niinistö (takana) keskustelivat puolustuspolitiikasta ja kansainvälisestä puolustusyhteistyöstä Päivälehden museossa Helsingissä 8. maaliskuuta 2016. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

    Peter Hultqvist.

    ()

– Venäjän toiminta muodostaa suurimman turvallisuuspoliittisen koetuksen lähialueillemme kylmän sodan päättymisen jälkeen, Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist totesi tiistaina Helsingissä.

Hultqvist osallistui puolustusministeri Jussi Niinistön (ps.) kanssa Helsingin Sanomien ja Hanasaaren yhteistyössä järjestämään Hanakäräjät-keskustelutilaisuuteen.

Peter Hultqvistin mukaan Venäjä haastaa niin eurooppalaisen turvallisuuspoliittisen järjestelmän kuin kansainvälisoikeudelliset periaatteetkin.

– Krimin laiton annektointi ja Venäjän jatkuva aggressio Ukrainaa kohtaan ovat suurin uhka Euroopan turvallisuusjärjestelmää kohtaan.

Hultqvist muistutti Ukrainan aseellisen konfliktin jatkuvan yhä.

– Olemme nähneet, miten Venäjä painostaa Baltian maita, harjoittelee enemmän Itämerellä ja arktisilla alueilla. Viime aikoina Venäjän edustajat ovat myös käyttäneet aggressiivista ydinaseretoriikkaa, hän listasi.

Ruotsin puolustusministerin mukaan Venäjä kykenee yhdistämään sotilaalliset voimakeinot ja muiden konstien, kuten informaatio-operaatioiden, käytön. Tämän korostaa hänen mukaansa transatlanttisen yhteistyön merkitystä.

Hultqvist peräänkuulutti myös eurooppalaisen yhtenäisyyden tärkeyttä. Hajaannus Euroopassa olisi hänestä ”petos Ukrainaa kohtaan”.

Kun ministerille huomautettiin hänen Venäjä-puheidensa suoruudesta, korosti hän vain puhuvansa asioista niin kuin ne ovat.

– Tässä ei ole mitään ihmeellistä, jos tätä ei saa sanoa suoraan, en tiedä, miten todellisuuteen sitten pitäisi suhtautua. Jos asioista puhutaan, on niistä puhuttava suoraan.

Hän nosti esiin Venäjän Alakurtin tukikohdan ja totesi sillä olevan merkitystä Suomen kannalta.

– Sehän on vain 60 kilometriä rajalta.

Ruotsissa uuteen muuttuneeseen uhkaympäristöön varaudutaan Peter Hultqvistin mukaan vahvistamalla puolustuskykyä ja lisäämällä kansainvälistä yhteistyötä.

Hultqvist otti kantaa myös Ruotsin Nato-linjaan. Hänen mukaansa Ruotsin kantana on liittoutumattomuus, ja siihen maan hallinto on sitoutunut.

– Strateginen suuntautuminen on lyöty lukkoon, eikä hallituksella ole minkäänlaista aikomusta muuttaa turvallisuuspoliittista linjaa.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.