Verkkouutiset

Helsingissä tutkitaan fosforin ottamista erikseen talteen jätevedestä

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY tutkii, miten jätevedenpuhdistamolla voitaisiin ottaa fosfori erikseen talteen ja kierrätykseen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

HSY:n jätevedenpuhdistamoilla käsitellään noin 600 tonnia fosforia. Jäteveden sisältämästä fosforista puhdistamot poistavat yli 95 prosenttia.

Tällä hetkellä jäteveden puhdistusprosessissa fosfori saostetaan. Fosfori päätyy lietteen kautta multatuotteisiin, joita käytetään viherrakennuksessa ja maanparannuksessa.

Nykyisellä lietteenkäsittelyllä ei ole mahdollista ottaa fosforia talteen ja kierrättää sitä erikseen. Erillisenä talteen otetun fosforin hyötykäyttö olisi HSY:n mukaan kuitenkin nykyistä helpompaa.

HSY selvittää tutkimushankkeessaan fosforin saostuksen kehittämistä niin, että saostuksen pääpainopiste siirtyisi nykyisestä rinnakkaissaostuksesta jälkisaostukseen.

Fosforin saostuksen pääosa tapahtuisi vasta prosessin lopuksi, ja sitä tuettaisiin rinnakkaissaostuksella tarpeen mukaan.

HSY:n arvion mukaan tällä tavalla lietteen joukkoon päätyvän fosforin määrä laskisi huomattavasti. Noin 80 prosenttia fosforista poistettaisiin puhdistusprosessin lopuksi saostamalla.

Jälkisaostuksen edellytyksiä kartoitetaan tutkimuksessa kirjallisuusselvitysten ja laboratoriomittakaavaisten saostuskokeiden avulla. Hanke on saanut rahoitusta ympäristöministeriön ohjelmasta, jolla pyritään edistämään ravinteiden kierrätystä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)