Verkkouutiset

Ekonomisti HS:lle: Kansainvaellus Afrikasta ei ole vielä edes alkanut

Maailmanpankin johtava ekonomisti Francisco Ferreiran mukaan nykyinen turvapaikanhakijoiden turva voi olla vasta alkua, kertoo Helsingin Sanomat.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Francisco Ferreira viittaa Saharan eteläpuoleiseen Afrikkaan. Väestönkasvu on tällä hetkellä maailman nopeinta ja alue on maailman köyhin. Jos afrikkalaisten elintaso ei parane merkittävästi, paineet lähteä muualle kasvavat.

– Se tulisi luomaan aivan murskaavan paineen kansainvaellukselle. He asuvat aivan Euroopan tuntumassa, välissä on vain pieni meri, Ferreira sanoo Helsingin Sanomille.

Siinä tapauksessa tämän hetkinen Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan konfliktien aiheuttama turvapaikanhakijoiden aalto Eurooppaan olisi vasta alkua.

Tällä hetkellä Afrikassa asuu yli miljardi ihmistä, mutta YK:n arvion mukaan 35 vuodessa väkiluku kasvaa 2,4 miljardiin.

Saharan eteläpuoleisessa Arfikassa puolet ihmisistä elää alle 1,25 dollarilla päivässä.

– Monissa maissa kasvua ajoi nimenomaan luonnonvarateollisuus, joka nostaa kyllä hyvin bruttokansantuotetta mutta huonommin köyhien tuloja, Ferreira totesi.

Raaka-aineiden halventuminen on kuitenkin alkanut uhata talouskasvua, ja Aasian kasvun hiipuminen vähentää niiden kysyntää entisestään. Ferreira arvioi, että Saharan eteläpuolinen Afrikka saattaa vajota taantumaan.

– Afrikan kasvutarina on tienristeyksessä. Haasteena on selvitä hyödykkeiden halventumisesta niin, että kasvun mahdollistaneet perusteet eivät rapistu, Ferreira sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)