Verkkouutiset

EVA esittää sote-uudistuksen rahoitukseen piirikuntien verotusoikeutta

Sote-uudistus onnistuu parhaiten luomalla kuntien ja valtion väliin uudet väliportaan itsehallintoalueet, piirikunnat. Piirikuntamallissa sote-palveluiden rahoitus ratkaistaan piirikuntien verotusoikeudella.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Näin selviää tänään julkaistusta Elinkeinoelämän Valtuuskunta EVA:n analyysista Näin sote saadaan toimimaan – 16 perustelua piirikuntamallille. Analyysin ovat kirjoittaneet liikkeenjohdon neuvonantaja Bo-Erik Ekström, asianajaja Mika Pohjonen ja EVA:n tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto.

EVA:n mielestä piirikuntavero olisi askel kohti yksikanavaista julkisen terveydenhuollon rahoitusta.

– Se olisi myös perustuslain näkökulmasta ongelmaton, sillä se korvaisi sekä kuntien rahoituksen että valtionosuudet terveydenhuoltoon, kertoo analyysi.

Piirikuntavero voidaan analyysin mukaan toteuttaa veroneutraalisti. Keskimääräiseksi piirikuntaveroprosentiksi tulisi 10,6 prosenttia, kun samalla kunnallisveroa kevennettäisiin 6,6 miljardia euroa ja valtion ansiotuloveroa 3 miljardia euroa.

Piirikunnilla olisi EVA:n kaavailun mukaan vastuu julkisesta terveydenhuollosta, mutta sosiaalipalvelut jäisivät lähipalveluina yhä kuntien järjestettäväksi. Piirikuntien toimiala ei voisi jatkossakaan paisua. Maakuntamalliin verrattuna piirikuntamalli olisi kevyempi, sillä piirikuntien tehtävät olisivat tiukasti rajatut.

Piirikuntamallissa terveys- ja sosiaalipalveluihin tuotaisiin asiakkaan valinnanvapaus, joka muuttaisi myös palvelujen tuotantoa. Palvelujen tuottajiksi tulisivat julkisen sektorin toimijoiden rinnalle nykyistä laajemmin yritykset ja yhdistykset.

Valinnanvapautta tukee myös kansa. Suomalaisista 59 prosenttia haluaa itse valita hoitopaikkansa kunnallisista terveyskeskuksista tai yksityisistä lääkäriasemista, selviää myös keskivikkona julkaistusta EVA Analyysista Terveyskapina kytee.

Perussuomalaisista ja kokoomusta äänestävistä jopa 72 prosenttia kannattaa valinnanvapausmalliin siirtymistä.

Uuden hallituksen ratkaisuja sote-uudistuksen jatkon suhteen odotetaan, sillä suomalaiset ovat tyytymättömiä nykyiseen terveydenhuoltojärjestelmään.

Kansasta 49 prosenttia moittii, että lääkärin vastaanotolle pääsee kunnan terveyskeskuksessa liian hitaasti. 41 prosenttia on toista mieltä. Suomalaisista 59 prosenttia pitää leikkausten ja muun erikoissairaanhoidon jonotusaikoja liian pitkinä.

Kysely suomalaisten mielipiteistä terveydenhuoltoon liittyen tehtiin osana EVA:n vuoden 2015 Arvo- ja asennetutkimusta 9.-22. tammikuuta. Tulokset perustuvat 2 056 henkilön antamiin vastauksiin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)