Verkkouutiset

Amerikkalaislehti myöntää virheen: kohuttuun Nato-juttuun ei haastateltu Ilkka Kanervaa

Amerikkalaisen puolustusalan asiantuntijajulkaisun Defense Newsin päätoimittaja myöntää, että lehden Suomea koskevassa jutussa oli "väärinkäsityksiä".
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Verkkouutiset kysyi sähköpostitse Defense Newsin toimitukselta Suomessa kohua herättäneestä Suomen Nato-suhteisiin liittyvästä jutusta, josta Suomessa ensimmäisenä kertoi Verkkouutiset.

Alkuperäisen jutun mukaan eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva olisi vahvistanut lehdelle, että Suomen ja Venäjän välillä käydään suljettujen ovien takana keskusteluita Suomen Nato-suhteesta.

– Keskustelin jutun kirjoittajan ja jutun käsitelleen henkilön kanssa, ja havaitsimme väärinkäsityksiä. Olemme oikaisseet juttua verkossa ja pahoittelemme virhettä, Defense Newsin päätoimittaja Jill R. Aitoro vastasi Verkkouutisille sähköpostitse.

Alkuperäiseen juttuun on nyt ilmestynyt korjaus, jonka mukaan ”juttua on korjattu aiemmasta versiosta siten, että puolustusvaliokunnan puheenjohtajan Ilkka Kanervan kommentit Venäjän ja Suomen suhteista eivät olleet yhteydessä suljettujen ovien takan käytäviin keskusteluihin maiden välillä”.

Jutusta on poistettu lause, jossa kerrottiin Kanervan vahvistaneen tiedon suljettujen ovien takana käydyistä keskusteluista. Juttu sisältää edelleen Kanervan sitaatteja, mutta jutusta ei selviä, missä yhteydessä Kanerva on nämä lausunut.

Ilkka Kanerva totesi tiistaina Helsingin Sanomille, ettei ole antanut Defense Newsille koko elämänsä aikana minkäänlaista lausuntoa.

”Väärin editoitu”

Myös alkuperäisen Defense Newsin kirjoittanut toimittaja Gerard O’Dwyer vastasi Verkkouutisten tiedusteluun juttua koskien. Hänen mukaansa ”väärinkäsitykset ja virhe-editoinnit Washingtonin toimituksessa aiheuttivat Defense Newsin verkossa julkaistuun juttuun virheitä”.

O’Dwyerin mukaan hänen kirjoittamassaan alkuperäisessä jutussa ei ollut minkäänlaista mainintaa siitä, että Kanerva olisi vahvistanut keskustelut Suomen ja Venäjän välillä.

Toimittajan mukaan Defense News on tehnyt töitä korjatakseen juttua.

Vaikka Kanervan osuus on nyt jätetty verkossa julkaistusta jutusta pois, väite suljettujen ovien keskusteluista sisältyy edelleen juttuun.

Jutun mukaan Moskovassa pelätään Suomen ja Ruotsin solmivan mahdollisesti sopimuksen Natoon liittymiseksi samanaikaisesti ja koordinoidusti. Tämän takia Suomen ja Venäjän välillä käytäisiin nyt diplomaattisia suljettujen ovien keskusteluita, joiden on tarkoitus pehmittää Venäjän ”kasvavaa vihamielisyyttä ja epäluuloa liittoutumattomien Pohjoismaiden (Suomi ja Ruotsi) tiivistyvää Nato-suhdetta kohtaan”.

Keskusteluiden olisi jutun mukaan tarkoitus huipentua tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja Venäjän federaation presidentti Vladimir Putinin tapaamiseen heinäkuussa.

Tasavallan presidentin kanslia totesi tiistaina tviitissään, että ”asia on kanslialle täysin vieras ja perätön, mitä tulee presidenttien tapaamiseen. Tapaamista valmistellaan normaalisti”.

STT:lle vakuutettiin, ettei meneillään ole mitään sellaisia keskusteluja, joissa Venäjää yritettäisiin pehmittää suopeammaksi Suomen Nato-suhteille.

Defense Newsin päätoimittaja Jill R. Aitoro ei ottanut vastauksessaan Verkkouutisille kantaa tasavallan presidentin kanslian ja ulkoasianhallinnon lausuntoihin, joissa nämä kiistivät jutun todenperäisyyden.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)