Verkkouutiset

Brittikoululaiset saavat ilmaisen ruuan – ”puhelimet soineet tiuhaan Suomen päässä”

Englantilaiset ja skotlantilaiset 4–7-vuotiaat koululaiset pääsevät nauttimaan maksuttomasta kouluruokailusta ensi syksynä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Englannin uudistuksen innoittajana toimii Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö ELOn mukaan kohta 70-vuotias suomalainen kouluruokailu.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos THL:n entinen pääjohtaja Pekka Puska on ollut neuvonantajana projektissa. Myös Suomen Lontoon-suurlähetystö on yhdessä ELOn kanssa innostanut brittejä kehittämään kouluruokailuaan.

Englannissa on pitkään kaivattu muutosta lasten koulupäivän aikaiseen ruokailuun. Maksuttoman kouluruokailun vaikutuksia tutkittiin Lontoossa vuosina 2009–2011.

Terveellinen, säännöllinen kouluruokailu näkyi ELOn mukaan niin oppimistuloksissa kuin lasten käyttäytymisessä. Se innosti brittejä tekemään perusteellisen kouluruokasuunnitelman, jonka mallimaana Suomi toimi. Suunnitelmat muuttuvat käytännöiksi syksyllä.

– Puhelimet ovat soineet tiuhaan täällä Suomen päässä. Meillä kaikille koululaisille tarjottava maksuton kouluruoka on kansainvälisesti ainutlaatuista. Englannin kouluruokailusuunnitelmassa on oma kappale Suomen kouluruokailun ja terveydenedistämistyön saavutuksille, Pekka Puska sanoo tiedotteessa.

Englanti ei ole ainoa maa, joka hakee kouluruokailuoppia Suomesta. Suomeen virtaa eri puolilta maailmaa suomalaisesta koulusta kiinnostuneita Pisa-turisteja. Monet ovat kiinnostuneita myös kouluruokailustamme.

– Ulkomaiset vieraamme ovat aina ihastuneita näkemäänsä ja kokemaansa, sanovat kotitalousopetuksesta vastaava professori Päivi Palojoki Helsingin yliopistolta ja kouluruokailun kehittämisestä vastaava opetusneuvos Marjaana Manninen Opetushallituksesta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)