Björn Wahlroos TE:lle: Vallan täydellinen parlamentarisointi ei toimi

Pitkän linjan talousvaikuttaja arvostelee Suomessa tehtyä vallan parlamentarisointia.

  • LKS 20161022 LKS 20160407 UPM:n hallituksen puheenjohtaja ja Nordean hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos saapuu metsäyhtiö UPM:n yhtiökokoukseen Helsingissä 7. huhtikuuta 2016. ... Björn Wahlroos, the Chairman of the Board of Nordea, arrives to the general meeting of the Finnish bio and forest industries company UPM in Helsinki, Finland on April 7, 2016. Wahlroos was surrounded by media with questions of the so called "Panama Papers" in connection with Nordea. Wahlroos is also the the Chairman of the Board of UPM. Bio and forest industries company UPM don't have any connection to the so called "Panama Papers". LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

    Björn Wahlroos.

    ()

Nordean, Sammon ja UPM:n hallitusten puheenjohtajan Björn Wahlroosin mukaan Suomen nykyinen nousukausi on "iloa pitkästä surusta".

– On kivaa, että talous kasvaa, mutta eivät meidän ongelmamme ole mihinkään hävinneet, hän sanoo Talouselämän haastattelussa.

Wahlroosin mukaan ongelmana on esimerkiksi, että pääministeri Juha Sipilän (kesk.) tavoittelema yhteiskuntasopimus kutistui lopulta kiky-sopimukseksi.

– Ei siitä tietysti mitään haittaa ollut, mutta suuret rakenteelliset uudistukset jäivät tekemättä, Wahlroos harmittelee TE:lle.

Talousvaikuttajan mukaan Suomessa on liian tiukka verotus ja jäykät työmarkkinat. Wahlroosin mukaan ei edes ole älyllisesti kiinnostavaa keskustella siitä, mitä pitäisi tehdä, sillä näyttö verotuksen kehittämisen ja työmarkkinoiden jäykkyyksien poistamisen puolesta on niin selvää.

Wahlroosin mielestä on historiallisessa perspektiivissä käsittämätöntä, että Suomessa on ollut jo melkein kymmenen nollakasvun vuotta. Hän kertoo Talouselämälle pohtineensa paljon, miksi uudistuminen on Suomelle niin vaikeaa. Wahlrosin mielestä taustalla on ay-liikkeen voimistuminen ja toisaalta toimeenpanevan vallan haurastuminen. Sen taustalta Wahlroos löytää Suomen perustuslakiuudistuksen ja poliittisen kulttuurin muutoksen.

– Vallan täydellinen parlamentarisointi ei toimi. Se rikkoo Montesquieun vallanjako-oppia. Tämä on johtanut siihen, että kyky tarttua ongelmiin on heikentynyt aivan dramaattisesti, Wahlroos sanoo TE:lle.

– Poliittisessa pelissä on liian monta toimijaa, joilla on veto-oikeus. Ei ole ihme, ettei päätöksiä saada aikaiseksi.

Wahlroos antoi haastattelun Talouselämälle ennen juhannusta.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.