Autoveroa laskettiin vuoden alusta – IS: yllättävä vaikutus

Autoveron lasku ei johtanutkaan verotulojen pienenemiseen.

  • LKS 20150810 // 20150623 Uusia autoja myynnissä Veholla Vantaalla 23. kesäkuuta 2015. Hallitusohjelmaan kirjattu autoveron alennus etenee. Alennus toteutetaan ensi vuoden alusta lähtien neljän vuoden aikana ja pienipäästöisiä autoja suosien. Alennus on sitä suurempi, mitä pienipäästöisemmistä autoista on kysymys. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

    Autokauppa on piristynyt.

    ()

Autoveroa laskettiin hallitusohjelman mukaisesti vuoden alusta. Ilta-Sanomien mukaan veronalennuksen vaikutus onkin ollut veikkausten vastainen.

Sen sijaan, että valtion verotulot olisivat pienentyneet, kävikin päinvastoin.

Helmikuussa Suomessa rekisteröitiin nimittäin 9 656 uutta henkilöautoa. Nousua viime vuoden vastaavaan jaksoon verrattuna oli 20,9 prosenttia. Vuoden alusta uusia autoja on rekisteröity 21 450 kappaletta. Viime vuoden kahteen ensimmäiseen kuukauteen verrattuna kasvu on ollut 17,5 prosenttia.

"Suurin yksittäinen syy tähän on hyvin todennäköisesti hallitusohjelmaan viime vuonna kirjattu autoveron laskun ensimmäinen vaihe", Autotuojat ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio arvioi.

Vaikka yksikkökohtainen autoveron kertymä putosikin, näkyy myynnin kasvu verotulojen kasvuna. Vuoden kahden ensimmäisen kuukauden autoverotulot olivat 146 miljoonaa euroa, kun ne viime vuoden vastaavalla jaksolla olivat 128 miljoonaa euroa. Nousua valtion verotuloissa oli siis noin 18 miljoonaa euroa.

Edellisellä vaalikaudella autoveroa kiristettiin. Se johti kysynnän laskuun ja sitä kautta verojen korotuksen vaikutus oli päinvastainen kuin toivottiin. Veronkiristysten myötä autoveron tuotto laski yhteensä noin 200 miljoonaa euroa.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.