Verkkouutiset

Vain 10 prosenttia kansasta ei halua valinnanvapausmallia

Kansalaiset haluavat valita hoitopaikkansa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kun kansalaisilta kysyttiin suhtautumista valinnanvapausmalliin, jossa he voivat valita terveyspalveluiden tuottajan yksityisten ja julkisten palveluntuottajien joukosta, 65 prosenttia suhtautui siihen myönteisesti tai erittäin myönteisesti.

Vain kymmenen prosenttia vastanneista suhtautui asiaan kielteisesti.

Hallitus esittää sote-uudistuksen valmistelun yhteydessä kansalaisten valinnanmahdollisuuksien lisäämistä. Valinnanmahdollisuus olisi silloin pääsääntö peruspalveluissa ja soveltuvin osin käytössä erikoistason palveluissa.

– Tutkimus osoittaa, että miltei puoluekannasta riippumatta valtaosa kansalaisista haluaa vaikuttaa omaan hoitoonsa ja valita itse hoitopaikan. Suomalaisten myönteinen kanta valinnanvapauteen on vakaa: tulos ei ole juurikaan muuttunut kahden vuoden takaisesta vastaavasta kyselytutkimuksesta, tulkitsee Terveyspalvelualan Liiton toimitusjohtaja Hanna-Kaisa Järvi kansalaistutkimuksen tuloksista.

Puolet kyselyyn vastanneista kansalaisista ei todennäköisesti vaihtaisi nykyistä hoitopaikkaansa valinnanvapauden tullessa voimaan.

Jos vastaaja kuitenkin päätyisi vaihtamaan nykyisen hoitopaikkansa, 80 prosenttia valitsisi todennäköisimmin yksityisen lääkäriaseman. Joka viides vaihtaisi toiseen kunnalliseen terveyskeskukseen.

Aula Research Oy:n sähköisenä kyselynä toteuttamaan tutkimukseen vastasi 3033 yli 18-vuotiasta mannersuomalaista. Otos edustaa täysi-ikäisiä suomalaisia iän, sukupuolen ja maakunnan mukaan painotettuna ja kiintiöitynä. Kyselyn virhemarginaali on suurimmillaan 2 prosenttiyksikköä. Tutkimus toteutettiin huhti-toukokuussa Terveyspalvelualan Liiton ja Lääkäripalveluyritykset ry:n toimeksiannosta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)