Verkkouutiset

Kun Paavo Arhinmäki sammui pöydälle: Ministerin avustaja kertoo Sotsin vodkakohun tapahtumista

Tuolloisen urheiluministerin tuolloisen erityisavustaja kertoo väsähtämiskohun taustoja tutkimuksessaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäen (vas.) uutisoitiin sammuneen Sotsin talviolympialaisissa 2014. Hänen silloinen erityisavustajansa Anne Moilanen on kirjoittanut Reuters-instituutille englanninkielisen tutkimuksen, jossa kertoo tapauksen taustat.

– Kylmänä helmikuun päivänä 2014 puhelinlinja Suomesta Venäjän Sotsiin oli huono. Yritin keskustella Suomen kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäen kanssa, joka oli käymässä Sotsin olympialaisissa ja jonka erityisavustaja olin, Anne Moilanen aloittaa.

– Edellisenä yönä oli tapahtunut jotain jota ei olisi pitänyt tapahtua. Mr Arhinmäki oli ollut juhlimassa Suomen jääkiekkojoukkueen kanssa, joka oli juuri voittanut olympiapronssia. Juhliminen – ilmeisesti venäläisen vodkan kera – oli mennyt liian pitkälle. Ministeri oli sammunut pöydälle ja lopulta suomalaispelaajat olivat kantaneet hänet huoneeseensa nukkumaan. Oli useita silminnäkijöitä. Suomen digiuutismedia ja jotkut sosiaalisessa mediassa olivat jo alkaneet raportoida tapausta.

Ex-erityisavustajan mukaan olemassa olivat kaikki täysmittaisen poliittisen skandaalin ainekset, ”mahdollisesti katastrofaalisin seurauksin”. Hän kuvailee omaksi tehtäväkseen auttaa mies yli näkyvillä olevan skandaalin.

– Pystyinkö auttamaan ministeriä? Todennäköisesti. Poliittisissa skandaaleissa on erittäin vaikea ennustaa mitä tapahtuu seuraavaksi. Ministerin paluulennolla Sotsista lähetin hänelle eräitä tekstiviestejä, joissa neuvoin tyynesti selittämään mitä tapahtui ja pyytämään anteeksi. Hän ei ollut vielä antanut kunnon haastattelua tapauksesta, joten kaikki oli yhä mahdollista, Moilanen toteaa tutkimuksessaan.

Moilanen kuvailee Arhinmäen saapumista Helsinki-Vantaalle suorassa tv-lähetyksessä menestykselliseksi. Ministeri myönsi juoneensa liikaa, sanoi olevansa pahoillaan ja myönsi saaneensa pelaajilta ”apua” sänkyyn menossa.

– Skandaali ei ollut vielä ohi. Seuraavina päivinä toimittajat jatkuvasti ottivat yhteyttä ja yrittivät löytää jotain joka ei vielä ollut tullut päivänvaloon, tai yksityiskohtaa jossa ministeri olisi valehdellut. He eivät löytäneet mitään.

Ex-erityisavustaja sanoo toiseksi merkittäväksi hetkeksi pääministeri Jyrki Kataisen kommenttia, jossa tämä sanoi ihmisten tekevän virheitä ja antoi tuen Arhinmäen jatkolle.

– Hän ei hyväksynyt Arhinmäen käytöstä, mutta hänen mielipahansa oli hyväntahtoista. Lopputulos oli, että skandaali, joka olisi voinut aiheuttaa ministeri Arhinmäen kukistumisen, loppui alle viikossa.

Anne Moilanen toteaa, että ”ministerien ei pitäisi juoda kaikkea vodkaa jota heille tarjotaan, koska näkyvyys maailmassa on peruuttamattomasti lisääntynyt. Nykyisin kaikki yksityiskohdat poliitikon elämästä voivat tulla julki”.

– Suomessa, jossa kovan juomisen kulttuuri on yhä vallitseva, voidaan juopumisen ja sammumisen normirike nähdä lievänä rikkomuksena, tai, kuten joissain piireissä, kansallisena tai sankarillisena. Tämän tapainen kiittely oli selvästi näkyvillä juuri Arhinmäen Sotsin juopumisen uutisen alettua levitä internetissä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)