Verkkouutiset

Matti Apunen: Kokoomus kaipaisi päämäärää, ei ihmettä

EVA:n johtajan mielestä kokoomuslaiset tarvitsisivat uuden sävytyksen sijaan missiota.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja Matti Apunen kirjoittaa puoluekokoukseen valmistautuvasta ja puheenjohtajakilpailua käyvästä kokoomuksesta Helsingin Sanomissa.

Apusen mukaan kokoomus etsii pelastajaa ja helppoa ihmettä, mutta oikeasti puolue tarvitsisi uuden päämäärän.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

”Monet kokoomuslaiset haluaisivat uuden puheenjohtajan, jolla ei olisi nykyisen puheenjohtajan ominaisuuksia. Sen lisäksi kokoomuslaiset haluaisivat puheenjohtajan, joka olisi . . . No, jotain”, Matti Apunen kirjoittaa.

Hänen mukaansa suosituin selitys Alexander Stubbin vaihtamiseksi kuuluu: Emme ole saavuttaneet tavoitteitamme.

”Anteeksi nyt, mutta mitä tavoitteita? Mihin kokoomusväki pyrkii, paitsi yleiseen miellyttävyyteen ja mukavuuteen?”.

Hänen mukaansa ”aivan liian monilla kokoomuslaisilla ei ole kuvaa siitä, mitä he haluaisivat ja millä hinnalla. Kokoomus hakee pelastajaa, kun tosiasiassa se kaipaisi päämäärää. Sellaisen löytäisi nopeasti vaikka vilkaisemalla yleissidottuja työmarkkinoita, mutta en nyt ryhdy neuvomaan tämän enempää”.

Matti Apusen mielestä puheenjohtajaehdokkaista talousliberaali Elina Lepomäki olisi selkeä aatteellinen vaihtoehto.

Ben Zyskowicz – joka puhuu silloin kun muu kokoomus häveliäästi vaikenee, siis hyvin usein – kuitenkin kuittasi Lepomäen jo tässä vaiheessa hävinneeksi. Näin tuntuvat ajattelevan muutkin, koska ’Petteri Orpo on suositumpi’. Tämä on aatteellista keskustelua à la kokoomus”, Apunen toteaa.

Hänen mielestään kokoomus on ”helminauhaporvariston iloisesti rupatteleva yhteenliittymä”. Puolue sai hänen mielestään Jyrki Kataisen jälkeen jotain haluamaansa rohkeampaa ja vauhdikkaampaa, mutta kauhistui omia ajatuksiaan. Nyt se haluaisi tilalle jotain perinteisempää ja hitaampaa.

”Vuoden parin päästä se kaipaa seuraavaa sävytystä. En kadehdi Stubbia. Hänellä on johdettavanaan päiväkoti, jonne lapset ajavat omilla Mersuillaan”.

Apunen kysyy ”mitä kokoomus lupaa? Tulonjakoa, joka kullataan muistutuksella siitä, että ’yrittäminen on tärkeää'”.

”En kaipaa jyrkkää oikeistolaista reuhaamista. Kaipaan vahvempaa markkinoiden tajua ja sitä, että globaalin työnjaon kysymykseen meidän ainoa vastauksemme ei olisi ’hyvinvointiyhteiskunta'”.

”Valinnanvapauden merkityksen kokoomus on alkanut tajuta, joskin monen kansanedustajan vastarinta on ollut ällistyttävän sitkeää”, hän toteaa.

EVA-johtajan mielestä keskustalainen liikenneministeri Anne Berner on tehnyt hallituksen kokoomuslaisinta politiikkaa – ”tai sitä politiikkaa, jota kokoomuskin tekisi, jos se jonain aamuna heräisi ja huomaisi muuttuneensa karvaiseksi porvaripuolueeksi”.

”Berner taistelee monopoleja ja kilpailurajoituksia vastaan. Hän on uskaltanut tarttua jopa VR:n henkilöliikenteen tuhatvuotiseen valtakuntaan”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)