Verkkouutiset

Työn imulla myönteinen yhteys sydämen sykevälivaihteluun

Väitöskirjatutkimus osoittaa, että työn imulla eli myönteisellä työhön liittyvällä tunne- ja motivaatiomielentilalla on myönteinen yhteys sydämen sykevälivaihteluun.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tämä kertoo sydämen terveestä ja joustavasta autonomisesta säätelystä.

Piia Seppälän tutkimuksen positiivinen näkökulma, se että työhön liittyvä myönteinen mielentila voi olla yhteydessä sydämen terveyteen, on tavanomaisesta poikkeava. Yleensä työhyvinvointitutkimuksessa suunnataan mielenkiinto siihen, kuinka työhön liittyvät kielteiset ajatukset ja kokemukset saavat työntekijät sairaiksi.

Väitöskirja osoittaa myös, että vaikka työn imu on varsin pysyvä ja pitkäkestoinen mielentila jopa seitsemän vuoden ajanjaksolla, siihen voidaan myötävaikuttaa työhön ja työyhteisöön liittyvillä voimavaratekijöillä.

– Työn imua näyttäisi edistävän tavalliset ja arkiset voimavarat, kuten esimerkiksi esimiehen tuki ja palaute, työpaikan rohkaiseva ja rento ilmapiiri ja työn selkeät tavoitteet, väittelijä sanoo.

Työn ja työyhteisön voimavaroista täytyy kuitenkin huolehtia jatkuvasti, mielellään jokaisena työpäivänä.

Väitöskirjatutkimuksen mukaan työn imun kokemuksia määrittää pitkälti yksilöllisiin ominaisuuksiin ja vakituisiin työoloihin liittyvä varsin pysyvä yksilöllinen perustaso.

– Näin ollen työn imun lisäämiseksi työssä tulee olla tarjolla voimavaroja säännöllisesti ja riittävän pitkän ajan, jotta tätä yksilöllistä perustasoa saadaan ”horjutettua”, Seppälä toteaa.

Väitöskirjatutkimuksen mukaan työn imun ja työn voimavarojen välinen suhde ei ole kuitenkaan vain yksisuuntainen eli työntekijä voi yhtä hyvin myös itse luoda omat työn voimavaransa ja sitä kautta ylläpitää työn imuaan.

– Pomon tukea ja palautetta voi ja kannattaa siis pyytää muulloinkin kuin kehityskeskusteluissa, ja työpaikan myönteinen ilmapiiri on yhtä lailla jokaisen työntekijän vastuulla, Seppälä toteaa.

Tutkimus osoitti, että työn imu koostuu kolmesta voimakkaasti toisiinsa yhteydessä olevasta ulottuvuudesta: tarmokkuudesta, omistautumisesta ja uppoutumisesta, joita voidaan arvioida luotettavasti mittarin suomenkielisellä versiolla.

Väitöskirja paljasti myös, että työn imua voidaan kokea ammattiryhmästä tai ammattialasta riippumatta. Työn imua koki noin kerran viikossa niin johtajat kuin siivoojatkin.

PsM Piia Seppälän väitöskirja Work Engagement: Psychometrical, psychosocial, and psychophysiological approach tarkastetaan Jyväskylän yliopistossa 16. elokuuta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)