Verkkouutiset

Antti Rinne uhkaa perussuomalaisia

BLOGI

Suvi Hautanen
Suvi Hautanen
Suvi Hautanen oli Verkkouutisten toimittaja 4.11.2021 saakka.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Perussuomalaisille sopii hyvin, että Jutta Urpilainen jatkaa SDP:n puheenjohtajana.

Monet perussuomalaiset hermostuivat SDP:n puheenjohtajaksi tyrkyllä olevan Ammattiliitto Pron puheenjohtajan Antti Rinteen lausunnosta. Rinne teki sunnuntain Helsingin Sanomissa pesäeroa demareiden ja perussuomalaisten välille luonnehtimalla perussuomalaisia populistiseksi puolueeksi, jolta puuttuu arvot.

– Ne puhuvat tietyistä asioista ihan ok, mutta kun arvopohja puuttuu, voidaan yhtäkkiä olla rasistisia ja fasistisia, Rinne sanoi Helsingin Sanomien mukaan.

Perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo syytti Rinnettä vihapuheesta ja ilmoitti, että mikäli Rinne voittaa SDP:n puheenjohtajakisan, vaarantaa se perussuomalaisten ja SDP:n osallistumisen samaan hallitukseen.

Kyse ei ollut puoluesihteerin yksityisajattelusta, sillä tiedotteen lähetti puolueen työmies Matti Putkonen.

Perussuomalaisten kansanedustaja Kaj Turunen teki Rinteestä jopa rikosilmoituksen ja vaati anteeksipyyntöä, koska hän ei omien sanojensa mukaan ole rasisti eikä fasisti.

– En usko, että pj Urpilainen syyllistyisi koskaan moisiin älyttömyyksiin, Turunen tviittasi.

Vastakkainasettelun aika

Perussuomalaiset ovat huolissaan siitä, että Rinteen SDP tulisi kalastelemaan ääniä samoille vesille perussuomalaisten kanssa. Siksi perussuomalaiset alkoivat pelotella demareita: jos valitsette Rinteen, joudutte boikottiin. Jos valitsette Urpilaisen, voimme tehdä yhteistyötä.

Urpilaisen johtaman työväenpuolueen kannatus mataa niin alhaalla, että perussuomalaisia palvelee se, että hän jatkaa puheenjohtajana. Perussuomalaisten nousu suurten puolueiden joukkoon perustuu osittain siihen, ettei nyky-SDP kykene puhuttelemaan ns. rasvanahkaduunareita. Urpilainen edustaa akateemisesti koulutettua vasemmistoa.

Toisaalta perussuomalaisten kannattaa rakentaa vastakkainasettelua SDP:n kanssa. Rinteen poliittisesti tulenarka lausunto tarjosi perussuomalaisille oivan tilaisuuden joukkoloukkaantua. Reaktio tuntui melko herkkähipiäiseltä ottaen huomioon, mitä kaikkea perussuomalaiset ovat itse laukoneet.

Perussuomalaisten kansanedustajista Olli Immonen esitti Suomeen etnistä tilastointia. Teuvo Hakkarainen ehdotti homojen, lesbojen ja somalien sijoittamista Ahvenanmaalle. Tom Packalén asuttaisi huonoiten käyttäytyvät asukkaat samalle alueelle Helsingissä. Esimerkkejä riittää.

Suomalaiset etusijalla

Perussuomalaisten puoluesihteeri totesi tiedotteessaan, että vanhat puolueet saavat pitää ”isminsä”.

– Suomalaisen työn ja yrittämisen puolustaminen on perussuomalaisten ykkösasia. Laitamme suomalaisten hyvinvoinnin arvopohjamme mukaisesti maailman parantamisen edelle. Jos se puheenjohtaja Rinteen mielestä on rasismia ja fasismia, niin kyllä SDP:n ja ay-eliitin perinteinen arvopohja on täysin hukassa, Slunga-Poutsalo linjasi.

Suomalaisten työpaikat ja hyvinvointi ovat siis perussuomalaisille ensisijaisia, vaikka se saisikin vahvasti kansallismielisiä piirteitä. Sitähän Slunga-Poutsalon määritelmä tosiasiassa tarkoittaa.

Näyttää siltä, että perussuomalaiset kokevat pahimmaksi kilpailijakseen SDP:n. Samalla puolue asemoi itsensä poliittisella kartalla vasemmistopuolueiden joukkoon. Onko perussuomalaiset kansallismielinen työväenpuolue ja mitä se tuo mieleen? Minkä linjan valitsee SDP? Onko se kansainvälinen työväenpuolue?

Perussuomalaiset haastaa SDP:n kirkastamaan oman linjansa ja tekee samalla itse niin. Sillä välin oikea laita jää avoimeksi.

Suvi Hautanen on Verkkouutisten ja Nykypäivän politiikan toimittaja.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)