Verkkouutiset

Kokoomuksen kasvojen puhdistus

BLOGI

Suvi Hautanen
Suvi Hautanen
Suvi Hautanen oli Verkkouutisten toimittaja 4.11.2021 saakka.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen tahriintunut maine saattaa edellyttää puolueen kasvojen pesua.

Politiikan syksy ei ole alkanut kokoomuksen kannalta parhaalla mahdollisella tavalla. Jo kesällä uuden pääministerin Alexander Stubbin (kok.) uskottavuus kyseenalaistettiin, koska hän pukeutui rennosti, urheili innokkaasti eikä pönöttänyt pääministerin tehtävään perinteisesti liitetyllä tavalla.

Budjettiriihen alla nousi haloo siitä, että tuore sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty (kok.) ylenkatsoo pienituloisia, vaikka Rädyn ajatuksena oli, että lapsivähennys pitäisi ulottaa myös keskituloisiin. Heti perään paheksuttiin Rädyn muutaman vuoden takaista ”verokikkailua”, joka tosiasiassa oli silloisen lainsäädännön mukaista verosuunnittelua ja siitä saatu verohyöty oli vähäistä. Sen jälkeen ihmeteltiin kansanedustaja Pia Kauman (kok.) väitteitä maahanmuuttajaperheiden lastenvaunuhankinnoista sosiaalituella.

Hännänhuippuna Helsingin apulaiskaupunginjohtajan viransijaiseksi valittu kansanedustaja Lasse Männistö (kok.) joutui perumaan eroanomuksensa eduskunnasta demareiden näytettyä julkisesti punaista valoa eronpyynnölle. Tuolileikkiin olisi sisältynyt se, että samasta apulaiskaupunginjohtajan virasta virkavapaalla oleva Laura Räty olisi noussut varapaikalta eduskuntaan Männistön tilalle.

Vielä elokuun puolivälissä julkaistussa Helsingin Sanomien puoluekannatusmittauksessa kokoomus porskutti selvänä ykkösenä. Kannatus oli korkeimmalla tasolla HS:n kyselyssä sitten huhtikuun 2012. Näytti siltä, että puheenjohtajavaihdos oli onnistunut ja kantoi hedelmää yllättävän nopeasti.

Ylen syyskuun alussa julkaistu gallup toi kuitenkin soraa rattaisiin. Kokoomuksen kannatus oli laskenut, ja keskusta oli kirinyt niukasti suurimmaksi puolueeksi ohi kokoomuksen. Muutokset olivat vähäisiä, mutta Ylellä syytä kannatuksen laskuun haettiin Laura Rädyn pienituloisia koskeneesta lausunnosta.

Kovaa politiikkaa

Kokoomuksen asema suurimpana puolueena sekä eduskunnassa että gallupeissa on tehnyt siitä ykköshaastettavan muiden puolueiden silmissä. Alexander Stubbin valinta puolueen puheenjohtajaksi on tulkittu siirtymäksi keskeltä oikealle. Vastustajien mielestä kokoomus harjoittaa kovaa politiikkaa ja sosiaalisesti oikeudenmukaisen kokoomuksen tilalle on tullut markkinahenkisempi kokoomus.

Tiedotusvälineissä on pohdittu, mureneeko puoluesihteeri Taru Tujusen ja puheenjohtaja Jyrki Kataisen rakentama työväenpuolueen imago näin nopeasti Tujusen ilmoitettua lähdöstään.

Kokoomuksen harjoittama politiikka ei ole juurikaan muuttunut puheenjohtajan vaihduttua. Hallitusvastuu ja nykyisen hallituskoalition jatkaminen pitävät jo huolen siitä, ettei suuria korjausliikkeitä ole mahdollista tehdä nyt. Sen sijaan mielikuvat siitä, mitä kokoomus edustaa ja minkälaisia kokoomuslaiset ovat, ovat muuttuneet. Valloilleen on päässyt käsitys, että kokoomuslaiset ovat eliittiä, edustavat parempiosaisia, ovat vieraantuneita tavallisen ihmisten arjesta ja pitävät hyvä veli -kulttuuria voimissaan.

Ministerin muutamasta huonosti valitusta sanasta sai alkunsa lumipalloefekti, jota voi olla vaikea pysäyttää. Kokoomuksesta rakennetaan tarinaa, johon tapaus tapaukselta kirjoitetaan uusia lukuja. Ihmiset ja toimittajat hakevat herkästi uusia todisteita siitä, että kokoomuslaiset ovat elitistisiä ja ylimielisiä. Poliittiset vastustajat luonnollisesti haistavat veren ja ruokkivat tätä efektiä.

Kokoomuksessa on puoluesihteerin paikka auki. Puheenjohtaja Alexander Stubb on sanonut etsivänsä puoluesihteeriksi luottohenkilöä, jonka kanssa voi sparrata, ja että Taru Tujusen kaltainen henkilö olisi hyvä. Näiden hyvien ominaisuuksien lisäksi puoluesihteerille saatetaan asettaa tässä tilanteessa uusia kriteereitä: kansanomainen ja nöyrä.

Puoluesihteeri on näkyvä hahmo, joka puheenjohtajan ohella luo mielikuvaa puolueesta. Puoluesihteerivalinnalla kokoomus voi halutessaan antaa puolueelle uudet kasvot, jotka paikkaavat nykyistä kolhiintunutta imagoa.

Tarinan rakentamista ei tarvitse ulkoistaa muille. Kokoomus voi omilla ratkaisuillaan vaikuttaa siihen, minkälaista kuvaa siitä tulevaisuudessa piirretään.

Kirjoittaja Suvi Hautanen on Verkkouutisten ja Nykypäivän politiikan toimittaja.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)