X
SULJE MAINOS
Koronaviruksen testausta Meilahden Kolmiosairaalan drive in -näytteenottopisteessä Helsingissä perjantaina 31. heinäkuuta 2020. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Ylilääkäri Ylelle: Testeihin päästävä joka päivä

Ylilääkäri Markku Broasista Suomella on hyvät edellytykset tartuntojen rajaamiseen.

Ylen haastattelema Lapin sairaanhoitopiirin ylilääkäri Markku Broas pitää koronatartuntojen ehkäisyssä tärkeänä sitä, että ihmiset pääsevät testeihin joka päivä.

– Pienissäkin oireissa tulee lähteä testeihin. Jokaisen suomalaisen pitäisi päästä seitsemänä päivänä viikossa lievissäkin oireissa testeihin. Tämä on tehokas tapa saada kiinni tartunnat ja katkaista lisätartuntojen syntyminen, Broas sanoo.

Kaikkiaan Broasin mielestä edellytykset tartuntaketjujen pysäyttämiseen ovat hyvät.

– Suomessa on kaikki eväät siihen, että jos noudatamme matalan kynnyksen testaamista, ihmiset pääsevät testeihin, noudatetaan hygieniaohjeita ja tarvittaessa käytetään suojaimia, voimme rajata aika nopeasti jatkotartuntojen ilmaantumisen, Markku Broas sanoo.

Kun rajoituksia puretaan, liikkeellä on yhä enemmän ihmisiä ja samalla myös virustartunnan saamisen riskistä tulee suurempi.

– Ei voida ennustaa, mikä taso tulee olemaan, mutta on todennäköistä, että tartuntojen ryvästymiä tullaan havaitsemaan eri puolilla, epidemiologian professori Pekka Nuorti Tampereen yliopistosta sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt