Koronavirusepidemia ja poikkeustila ovat vaikuttaneet räjähdysmäisesti Kelan etuushakemus- ja työmäärien kasvuun sekä taloudelliseen tilanteeseen. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

Yle: Toimeentulotuen tarve väheni hiukan

THL:n tutkijan mukaan työllisyyden koheneminen ei näy odotetusti tuen tarpeen vähenemisenä.

Perustoimeentulotuen määrä oli viime vuonna 18 miljoonaa euroa pienempi kuin vuonna 2018, uutisoi Yle. Tukisumma pieneni ensimmäistä kertaa neljääntoista vuoteen.

Perustoimeentulotukeen käytettiin koko viime vuoden aikana 698 miljoonaa euroa, kun määrä vuotta aiemmin oli 716 miljoonaa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n erikoistutkija Paula Saikkonen kuitenkin arvioi, että viime vuoden käänteestä huolimatta tuen vähentyminen ei tule jatkumaan.

Vuoden 2015 jälkeen työttömien määrä on vähentynyt jopa 70 000:lla henkilöllä. Saikkosen mukaan työllisyyden kohentuminen ei ole kuitenkaan merkittävästi vähentänyt tuen tarvetta

– Tässä on jo jonkin aikaa ihmetyttänyt se, että kasvu on jatkunut tovin ja käyrien pitäisi olla selkeästi laskussa. Mutta nyt ne eivät näytä olevan lähdössä kunnolla laskuun, Saikkonen sanoo.

Saikkonen uskoo syyn olevan asumiskuluissa, sillä toimeentulotuesta noin 40 prosenttia menee asumismenoihin. Tutkija ennustaakin, että tuen tarve ei laske samaa tahtia työttömyyden vähentymisen kanssa.

– Ei tässä uskalla ennakoida ainakaan radikaalia toimeentulotuen saajien määrän laskua. Uskoisin että mennään aika samoissa lukemissa kuin viime vuonna.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt