Hornet-hävittäjät poistuvat käytöstä vuodesta 2025 alkaen. LEHTIKUVA / KALLE LYDMAN

Yle: SDP valmis vähentämään hävittäjien määrää

Kokoomus, keskusta, siniset, KD ja RKP vaativat 64 hävittäjän korvaamista täysimääräisesti.

Ylen puoluejohtajille teettämässä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan keskittyvässä kyselyssä vasemmistoliiton, SDP:n, vihreiden ja perussuomalaisten mukaan Suomen olisi mahdollista hankkia vähemmän kuin aiotut 64 uutta hävittäjää. Tarjouspyynnöt 64 hävittäjästä on jo lähetetty.

SDP:n puoluejohtajaa Antti Rinnettä kyselyssä tuurannut Sanna Marin huomauttaa, että uusien hävittäjien määrästä päätetään vasta myöhemmin.

– Hankittavien koneiden määrä ei voi olla vielä kiveen hakattu, vaan määrä päätetään, kun tarjouspyyntöihin saadut vastaukset on asianmukaisesti käsitelty ja eri vaihtoehdot kartoitettu, Marin toteaa.

64 hävittäjän määrästä pitävät kiinni kokoomus, keskusta, kristillisdemokraatit, siniset ja RKP. Keskustan Juha Sipilä ja kokoomuksen Petteri Orpo viittaavat eduskunnan hyväksymään puolustusselontekoon, jonka mukaan Hornet-kalusto on korvattava täysimääräisesti.

– Ennaltaehkäisevän puolustuskyvyn ylläpitäminen, ilmavalvonta ja ilmapuolustus koko Suomen laajalla alueella edellyttävät vähintään nykyistä määrää, Sipilä sanoo Ylelle.

Sinisten Sampo Terho näkee, että hävittäjiä olisi syytä hankkia jopa nykyistä enemmän.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt