Yle: Saksa vakoili suomalaisten puheluita

Saksan tiedustelupalvelun salaisten asiakirjojen mukaan Saksa on urkkinut Suomen kautta kulkeneita puhelinlinjoja 2000-luvulla, kertoo Yle.

Saksan tiedustelupalvelun salaisen seurantalistan mukaan Saksa on kuunnellut ainakin kuutta Suomen ulkomaanlinjaa 2000-luvulla. Vakoilu on tapahtunut todennäköisesti yhteistyössä NSA:n kanssa.

Nyt ilmi tullut Saksan tiedustelupalvelun seurantalista on 10 vuotta vanha. Tätä aikaisemmin ei ole paljastunut yksityiskohtaista tietoa Suomea koskevasta urkinnasta.

Listan mukaan seurannassa on ollut ainakin kuusi linjaa: Helsinki–Pariisi, Bryssel–Helsinki, Helsinki–Shanghai, Budapest–Helsinki, Helsinki–Luxemburg ja Helsinki–Reims. Siitä ei ole tietoa, onko urkinta koskenut sekä puheluita ja nettiliikennettä, mutta tunnetuissa vakoiluoperaatioissaan saksalaiset ovat seuranneet molempia.

Lista vuodettiin aluksi itävaltalaiselle parlamentaarikolle Peter Pilzille. Pilz julkisti seurantalistasta osia jo viime vuoden toukokuussa. Seurantalistalla on 256 ulkomaanlinjaa yhteensä 31 Euroopan maasta. Pilzin mukaan seurantalistan tiedot välitettiin Yhdysvaltain kansalliselle turvallisuusvirastolle NSA:lle. Kokonaisuudessaan seurantalista julkaistiin viime lokakuussa Sloveniassa tutkivan journalismin ohjelmassa.

Supon mukaan vakoilu mahdollista

Suojelupoliisille puhelinvakoilu on uusi asia, mutta ei mitenkään yllättävä. Dokumentteihin Supo ei ota kantaa.

– Tiedämme, että Suomeen kohdistuu tiedustelua ja on kohdistunut myös näiden tapahtumien ajankohtana. On täysin mahdollista ja todennäköistäkin, että myös Suomen kautta kulkevia ulkomaanlinjoja jossakin ulkomailla seurataan, Suojelupoliisin ylitarkastaja Tuomas Portaankorva toteaa.

Kommentit