Eduskuntatalon istuntosali. LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINEN

Yle: Puoluebarometri karu hallitukselle

Tuore puoluebarometri on karua luettavaa hallituspuolueille.

Ylen uutisten käsiinsä saama barometri tehtiin marraskuun alkupuolella ennen kuin Posti-vyyhti asetti Antti Rinteen (sd.) aseman pääministerinä vaakalaudalle.

SDP on pudonnut uusimmassa puolueiden imagovertailussa neljännelle sijalle, kun se vielä viime keväänä ennen eduskuntavaaleja oli vertailun ykkönen.

Muutokset SDP:n imagossa ovat melko pieniä, mutta silti perussuomalaiset, vihreät ja kokoomus kiilasivat kyselyssä sen edelle. Perussuomalaiset nousi viidenneltä sijalta imagotutkimuksen kärkeen.

Viidestä hallituspuolueesta kolme on imagovertailun hännillä eli keskusta, vasemmistoliitto ja SDP. Heikoimmat arviot kyselyssä sai keskusta. Ainoa hallituspuolue, joka menestyy tutkimuksessa, on vihreät. Nyt vihreät sijoittui toiseksi.

Viime keväänä 24 prosenttia kyselyyn vastanneista arvioi, että luottamus SDP:hen on vähentynyt. Tänä syksynä näin vastanneiden määrä on noussut 34 prosenttiin. Lukema on sama kokoomuksella.

Tukalin tilanne on keskustalla, sillä peräti 40 prosenttia vastanneista katsoo, että luottamus puolueeseen on vähentynyt.

Kyselyn mukaan suurimmat hallituspuolueet SDP ja keskusta kärsivät myös johtajiensa heikosta vetovoimasta. Keskustajohdon kokee vetovoimaiseksi vain seitsemän prosenttia vastaajista. Paljon paremmin ei mene SDP:llä, sillä demarijohdon vetovoima puhuttelee vain kahdeksaa prosenttia kansalaisista.

Ylivoimaisesti eniten asemiaan on parantanut perussuomalaiset. Kyselyyn vastanneista 26 prosenttia arvioi puolueen vetovoimaiseksi.

Vasemmistoliitto oli aiemmin tämän vertailun ykkönen. Nyt vasemmistoliiton johtoa pitää vetovoimaisena 22 prosenttia.

Puoluejohtoa arvioidaan barometrissä myös taitavuuden perusteella. Tässä vertailussa karuimmat lukemat saavat keskusta ja SDP. Peräti 37 prosenttia vastaajista arvioi keskustan johdon taitamattomaksi, SDP:n vastaava luku on 34 prosenttia.

Taitavuutensa perusteella parhaiten vertailussa menestyvät vasemmistoliitto ja kokoomus.

Muihin puolueisiin verrattuna perussuomalaisten linja on kansalaisten mielestä selkeä ja helposti hahmotettava. Barometriin vastanneista 36 prosenttia pitää perussuomalaisten linjaa selkeänä, muilla puolueilla vastaava luku on tuntuvasti heikompi: vihreät 22 prosenttia, kokoomus 21, vasemmistoliitto 20, SDP 12 ja keskusta 10.

Uusimpaan tutkimukseen on haastateltu noin 1 300:aa henkilöä marraskuun alkupuolella ja tutkimuksen virhemarginaali on 2,7 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt