Korpi-työryhmässä on viranomaisia ulkoministeriöstä ja sisä-, sosiaali- ja terveysministeriöstä sekä puolustusministeriöstä.

Yle julkisti piilotellun Korpi-työryhmän dokumentin

Perustamispaperilla ulkoministeriö asetti työryhmän ISIS-leiriläisten palautuksen operaatioon.

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) virkatoimien lainmukaisuuden tutkinta aloitettiin tiistaina eduskunnan perustuslakivaliokunnassa. Illalla Yle Uutiset julkisti asiaa koskevan asiakirjan, jolla ulkoministeriön kansliapäällikkö ja alivaltiosihteeri perustivat 15.11.2019 salassa pidetyn niin kutsutun Operaatio Korpi -työryhmän.

Paperissa todetaan, että ”Syyriassa olevien lasten osalta on katsottu, että valtion tulee ryhtyä toimiin heidän oikeuksiensa turvaamiseksi ja avustaminen tapahtuu konsulipalvelulaissa (498/1999) säädettyjen periaatteiden mukaisesti”.

Dokumentti Ylen sivuilla aukeaa tästä.

Korpi-projekti -työryhmän alaryhmien – konsulitoiminnan, operaatioturvallisuus ja logiikka sekä viestintä – tehtävä oli tuottaa ”operaatiosuunnitelma”. Kyse oli al-Holin ISIS-leiriläisten palautuksen toteuttamisesta, jonka oli määrä tapahtua julkisuudelta piilossa joulukuussa.

Perustamispaperin alla ovat valtiosihteeri kansliapäällikkö Matti Anttosen ja alivaltiosihteeri Pekka Puustisen nimet.

Operaatio Korpi tuli ensi kertaa esiin Ilta-Sanomissa 2.12.2019. IS uutisoi Pekka Haaviston yrittäneen junailla ”ISIS-lapset” salaa Suomeen ja yrittäneen painostaa virkamiestä tekemään päätöksen nimissään. Haavisto kielsi ensin tietävänsä ryhmästä. Myöhemmin hän sanoi sen olevan viranomaisten varautumista.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt