X
SULJE MAINOS
Poliiseja ja Elokapinan mielenosoittajia Mannerheimintiellä Helsingissä 2. lokakuuta 2021. LEHTIKUVA/RONI REKOMAA

Yle: Elokapina kerää varoja sakkojen maksuun

Elokapina-liike järjestelee sakkojen maksamista erityisellä sähköpostilla.

Twitterissä kiertävän sähköpostiosoitteen avulla tuodaan yhteen sakon saaneita aktivisteja ja auttamishaluisia maksajia, uutisoi Svenska Yle. Poliisihallituksen mukaan käytäntö saattaa olla lainvastainen.

Svenska Ylen toimittaja tekeytyi auttamishaluiseksi ”Kalleksi” ja lähetti viestin kyseiseen sähköpostiosoitteeseen. Toimittajan saamassa vastauksessa todetaan, että maksun pitää mennä suoraan sakon saaneelle, koska Elokapina ei voi liikkeenä ottaa rahaa vastaan. Viestissä luvataan palata asiaan sakotettujen aktivistien maksutiedoilla sitten, kun kaikki toistaiseksi jaetut sakot ovat selvillä.

Edellä kuvattuun keräykseen tuskin heltiäisi lupaa, sanoo ylitarkastaja Jouni Kitunen Poliisihallituksesta Ylelle.

– Rahankeräyslupa myönnetään vain, jos varat menevät yleishyödylliseen tarkoitukseen. Poliisihallituksen näkemyksen mukaan yksilöiden sakkojen maksaminen ei ole tällainen tarkoitus.

Laissa todetaan, että keräystä ei saa järjestää selvästi yleistä järjestystä tai turvallisuutta vaarantavan tai lainvastaisen toiminnan rahoittamiseksi. Poliisihallituksen Kitusen mukaan olisi kummallista, jos poliisi hyväksyisi pienimuotoisenkin keräyksen, jossa rahat menisivät sakkojen maksuun.
– Siinä tapauksessa rahoitettaisiin epäsuorasti laitonta toimintaa, Kitunen toteaa.

Elokapinassa sakkojen järjestelystä vastaavat henkilöt eivät halunneet kommentoida käytäntöä Svenska Ylelle.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt