Koronarokotuksia annetaan Yhdysvaltain Seattlessa. LEHTIKUVA / AFP Jason Redmond

Yhdysvallat ei saavuta laumasuojaa, uskovat asiantuntijat

Koronavirus kiertää maailmaa vuosien ajan, mutta vakavasti sairastuu toivottavasti yhä harvempi.

Yhdysvallat ei saavuta laumasuojaa koronavirusta vastaan ainakaan lähitulevaisuudessa, eikä mahdollisesti ikinä. Koronavirus kiertää maailmaa vuosien ajan, mutta sen haittavaikutukset opitaan pitämään hallinnassa. Ihmisiä kuolee ja joutuu sairaalaan jatkossakin, mutta vakavasti sairastuneiden määrä vähenee. Näin arvioivat tutkijat ja terveydenalan asiantuntijat New York Times -lehdessä.

– Virus ei todennäköisesti katoa, mutta teemme kaikkemme varmistaaksemme, että se aiheuttaa vain lievän taudin, sanoo evoluutiobiologi Rustom Antia.

Laumasuoja tarkoittaa, että viruksen eteneminen pysähtyy sen vuoksi, että riittävän moni ihminen on vastustuskykyinen virukselle. Kun koronavirus runsas vuosi sitten alkoi levitä maailmassa, monet asiantuntijat arvioivat, että laumasuoja syntyy, kun 60–70 väestöstä on saavuttanut vastustuskyvyn joko sairastettuaan taudin tai saatuaan rokotteen.

Tutkijoiden mukaan on vaikea ennustaa, kuinka paljon vakavan tautimuodon ilmaantumista voidaan vähentää. Se riippuu muun muassa siitä, kuinka nopeasti rokotukset koko maailmassa etenevät ja miten koronaviruksen muunnokset leviävät. Se tiedetään jo nyt, että virus muuntuu liian nopeasti ja se leviää liian nopeasti, jotta laumasuoja voitaisiin nykyisellä rokotustahdilla saavuttaa.

Yhdysvalloissa runsaat puolet aikuisväestöstä on saanut ainakin yhden annoksen koronarokotetta. Päivittäinen rokotustahti on kuitenkin hiipumaan päin.

Tutkijoiden mukaan rokottaminen on silti avainasemassa, jotta virus pystytään pitämään hallinnassa. Yhdysvaltain hallinnon korkein koronaneuvonantaja Anthony Fauci sanoo, että tutkijat eivät enää puhu laumasuojasta, koska se vain sekoittaa ihmisiä.

– Lopetimme laumasuojasta puhumisen perinteisessä mielessä. Sen vuoksi sanonkin, että unohtakaa se hetkeksi. Kun tarpeeksi moni ihminen saa rokotteen, tartunnat vähenevät.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt