”Ydinaseemme voidaan viimeinkin asentaa ohjuksen kärkeen”

Pohjois-Korean valtiollisen median mukaan ydinkokeessa testattiin pienennettyä ydinkärkeä.

Pohjois-Korean virallinen valtion media KCNA kertoo tässä perjantain ydinkokeesta omintakeiseen tyyliinsä.

”Työväenpuolueen keskuskomitea lähettää lämpimät onnittelunsa Pohjoisen ydintestialueen ydintiedemiehille ja teknikoille onnistuneesta ydinkärjen räjäytyskokeesta”, tiedotteessa julistetaan.

KCNA:n mukaan kokeessa ”vahvistettiin viimeinkin”, että Pohjois-Korea on kehittänyt ydinaseen, joka ”voidaan asentaa strategisen ballistisen raketin kärkeen”.

Mikäli väite pitää paikkansa, on kyse merkittävästä askeleesta Pohjois-Korean ydinohjelmassa. Kim Jong-unin johtamalla eristäytyneellä diktatuurilla on arveltu olleen jo ennestään lukuisia tavanomaisia ydinpommeja. Sen ydinasepelote on kuitenkin säilynyt arsenaalista huolimatta varsin ohuena, koska sillä ei ole ollut tehokkaita tapoja saada pommejaan perille niiden kohteisiin.

Pohjois-Korean tiedetään kehittäneen jo pitkään ballistisen ohjuksen kärkeen sopivaksi pienennettyä ydinasetta. Riittävän teknologian kehittämisen on kuitenkin arveltu vievän vielä vuosikausia.

KCNA väittää myös, ettei kyseessä ollut yksittäinen prototyyppi.

”Pohjois-Korea voi ydinkärjen standardoinnin myötä tuottaa halutessaan niin paljon pienempiä, kevyempiä ja eri tarkoituksiin sopivia kovemman iskuvoiman ydinkärkiä kuin se tahtoo.”

”Tämä on vienyt Pohjois-Korean kyvyn asentaa ydinkärkiä ballistisiin ohjuksiin entistä korkeammalle tasolle.”

KCNA:n tiedotteen mukaan ydinkokeessa huomioitiin myös ympäristöseikat.

”Mitään radioaktiivista materiaalia ei päässyt ympäristöön kokeen aikana ja sen vuoksi luonnolle tai ympäröivälle alueelle ei aiheutunut mitään haittavaikutuksia.”

Virallisen kannanoton lopussa soimataan ”Yhdysvaltojen johtamia vihamielisiä joukkoja”. Pohjois-Korean vastustajien sanotaan vajonneen jo epätoivoisiin keinoihin sen ydinohjelman rajoittamisessa.

”Pohjois-Korea ryhtyy jatkotoimenpiteisiin kasvattaakseen valtion ydinasejoukkojen määrää ja laatua sen arvokkuuden, olemassa olon ja aidon rauhan säilyttämiseksi Yhdysvaltojen kasvavan ydinsodan uhkan alla.”

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt