Verkkouutiset

Woke-kulttuuri iski myös resepteihin – ”kuin farssi”

Tunnettu ruokalehti etsii yli 50 vuoden aikana julkaistuista artikkeleistaan ongelmallisia kohtia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

New York Times -lehden kolumnisti Bret Stephens hämmästelee niin sanotun woke-kulttuurin leviämistä ruokakulttuurin puolelle.

Hän viittaa Bon Appétit -lehden viime kesänä käynnistämään projektiin, jossa käydään läpi ”problemaattisia” reseptejä viimeisten 55 vuoden ajalta. Stephensin mukaan hanke voi vaikuttaa farssilta, mutta kuvaa viime vuosina yleistynyttä ilmiötä osuvasti.

Lehti pahoitteli vuonna 2015 julkaistua uudenlaista reseptiä hamantash-leivoksesta, joita tehdään usein juutalaisen Purim-juhlapäivän yhteydessä. Aiheesta tuohtuneet kommentoijat olivat huomauttaneet Twitterissä, ettei reseptin laatija ollut itse juutalainen.

– Perinteisiä ruokia ei ole välttämättä tarpeen päivittää. Varsinkaan sellaisten henkilöiden toimesta, jotka eivät tule kyseisestä kulttuurista, ruokakriitikko Abigail Koffler twiittasi.

Bon Appétit muutti artikkelin otsikkoa muutaman tunnin päästä ja lisäsi sen yhteyteen pahoitteluviestin. Sen mukaan ”turhan kepeästi” kirjoitettu alkuperäinen resepti sisälsi juutalaista kulttuuria koskevia stereotypioita.

Bret Stephensin mukaan tapaukseen kiteytyy woke-kulttuuri, jota ajaville ”satiiri ei ole koskaan hauskaa, eivätkä edes leivoksiin liittyvät rikkeet koskaan vanhene”.

– Mikään loukkaavaksi koettu teko ei ole niin triviaali, etteikö se aiheuttaisi moraalista paheksuntaa sosiaalisessa mediassa. Mikään kulttuurinen perinne ei ole niin harmiton, etteikö sitä pitäisi suojella pieneltäkin arvosteltulta – ainakin silloin, jos arvostelijalla on väärä etninen tausta, Stephens kirjoittaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)