New Taipei City. LEHTIKUVA / AFP Sam Yeh

WHO-johtaja ei halunnut vastata Taiwan-kysymykseen – ”järkyttävää”

Taiwanin toimintaa koronakriisissä on kiitelty.

Netissä leviävällä videolla Maailman terveysjärjestö WHO:n asiantuntija ja pääjohtajan neuvonantaja Bruce Aylward kieltäytyy vastaamasta kysymykseen Taiwanin mahdollisesta WHO-jäsenyydestä. Aylward on ollut keskeisessä asemassa WHO:n koronatoimia laadittaessa.

Saarivaltio Taiwan on useimpien kansainvälisten järjestöjen ulkopuolella. Vain harva maailman valtio on hyväksynyt Taiwanin, ja etenkin välit naapurimaa Kiinaan ovat aika ajoin koetuksella. Taiwanin nopeaa toimintaa koronakriisissä on kiitelty kansainvälisesti.

Hongkongilaisen RTHK-radioaseman haastattelussa WHO:n Aylward ei selvästi kuitenkaan halua keskustella Taiwanin jäsenyydestä maailmanjärjestössä.

– Tuleeko WHO uudelleenarvioimaan Taiwanin jäsenyyden, toimittaja kysyy.

Vastauksena on syvä hiljaisuus.

– Olen pahoillani, en kuullut kysymystäsi, Aylward vastaa.

Toimittajan jatkaessa Taiwan-aiheisella kysymyksellä videopuhelu katkeaa. Radiokanavan soittaessa takaisin Aylward toteaa ”meidän jo puhuneen Kiinasta” ja päättää haastattelun.

Nyt Aylwardin käytös on herättänyt vahvaa kritiikkiä.

– Järkyttävää WHO:n pääjohtajan neuvonantajalta. Vallitseva viisaus viimeisen vuosikymmenen ajan oli, että Kiinan olisi saatava enemmän vaikutusvaltaa kansainvälisissä instituutioissa. Nyt maksamme hinnan, yhdysvaltalaisen Brookings Institution-ajatushautomon tutkija Thomas Wright kommentoi Twitterissä.

 

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt