Teknologian tutkimuskeskus VTT. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

VTT otti edistysaskeleen 3D-tulostuksessa

Teknologian tutkimuskeskuksen mukaan uusista valmistusmenetelmistä käydään parhaillaan kovaa kilpailua.

Teknologian tutkimuskeskus VTT kertoo 3D-tulostaneensa älykkään metalliosan. Valmistustekniikan kehittyminen voi mahdollistaa yrityksille uusia liiketoimintamalleja ja antaa kilpailuedun kohti tekoälyn soveltamista.

– Alan teknologiakehityksen kovinta kilpajuoksua käydään parhaillaan älykkäistä ratkaisuista. Tutkimukseen ja kehitykseen panostetaan nyt laajasti, mutta harva on onnistunut kehittämään toimivan kokonaisuuden, jossa anturit ovat toiminnallisena osana 3D-tulostettua metallirakennetta, VTT toteaa tiedotteessa.

VTT:n tekemä koe osoitti, että 3D-tulostettuihin metalliosiin voidaan jo valmistusvaiheessa lisätä erilaisia älykkäitä tunnisteita tai antureita. Näiden avulla voidaan seurata laitteiden toimintaa tai esimerkiksi todentaa osien aitous.

– Erityisesti tarkan datan nopea kerääminen ja käyttömahdollisuudet lisääntyvät nyt merkittävästi, kun tieto siirtyy komponentista suoraan pilveen langattomasti, tiimipäällikkö Pasi Puukko sanoo.

– Tämä mahdollistaa seuraavan, ison kehitysaskeleen tekoälyn suuntaan.

Menetelmä antaa VTT:n mukaan suunnittelijoillelle huomattavasti suuremman vapauden verrattuna perinteisiin valmistusmenetelmiin.

– Laitteesta, johon on asennettu esimerkiksi kulumista mittaava anturi, saadaan ajantasaista tietoa, jonka perustella tarvittava huolto voi käynnistyä automaattisesti ilman tuotantokatkoksia, Puukko sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt