Voidaanko Krim vielä palauttaa? ”Venäjällä ei ole perääntymistietä”

Tutkijat ovat erimielisiä siitä, voidaanko Krimin niemimaa vielä palauttaa Ukrainalle.

– Krim on anneksoitu. Siitä ei ole Venäjällä minkäänlaista perääntymistietä. Krim ei missään nimessä tule palautumaan Ukrainalle, Ulkopoliittisen instituutin (UPI) vanhempi tutkija Antto Vihma totesi Porin Suomi Areenassa.

Vihma osallistui yhdessä UPI:n vanhemman tutkijan Katri Pynnöniemen ja puolustusministeriön erityisasiantuntijan Charlotta Collénin kanssa UPI:n järjestämään keskustelutilaisuuteen Venäjästä.

Krimin kysymys jakoi tutkijoiden mielipiteitä.

Antto Vihman mukaan Venäjään kohdistetun lännen pakotepolitiikan tavoitteena ei ole koskaan ollutkaan, että Krim palautettaisiin Ukrainalle.

– Se oli alun perin aivan mahdoton ajatus.

Vihman mukaan pakotteissa on pikemminkin kyse ”geo-ekonomisin keinoin toteutetusta pelotteesta” Venäjälle.

Katri Pynnöniemi oli eri mieltä. Hän pitää Krimin palauttamista Ukrainalle edelleen mahdollisena. Tämä vaatisi kuitenkin muutoksia Venäjän sisäpolitiikassa.

– Tässä on pakko olla vähän optimistisempi. Se on miehitys, joka voi päättyä, kun Venäjän hallitukseen tulee erilaiset poliitikot, jotka purkavat sen tilanteen, Pynnöniemi sanoo.

Hänen mukaansa Krimin miehityksen vuoksi Venäjään kohdistettuja pakotteita ei ole pakko lopettaa nopeasti.

– Krim-pakotteet olivat minun käsittääkseni aika lailla sitä luokkaa, että venäläiset poliitikot eivät pääse Eurooppaan. Niitä on helppo jatkaa todella pitkään, hän arvioi.

Venäjän erikoisjoukot valtasivat Krimin ja ottivat Ukrainalle kuuluvan niemimaan haltuunsa helmikuussa 2014. Maaliskuussa Krimillä järjestettiin äänestys Venäjään kuulumisesta. Venäjä liitti niemimaan alueeseensa myönteisen tuloksen jälkeen.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt