Kremlin haasteet kasvavat. LEHTIKUVA / AFP Kirill Kudryavtsev

Vladimir Putinin väitetään päättäneen jo seuraajasta

Abbas Galliamovin mukaan ensi vuodesta tulee vaikea Kremlille.

Venäjän presidentti Vladimir Putinin aika maan johdossa on käymässä vähiin. Edes kiistelty perustuslain uudistus ei ole auttanut kääntämään kehitystä, ja jopa Putinin uskollinen lähipiiri on menettänyt uskonsa siihen, että maan tilanne voisi parantua niin kauan, kun hän on vallassa. Näin arvioi presidentin entinen puheenkirjoittaja ja Venäjän politiikan asiantuntija Abbas Galliamov.

– Ainoat oikeat kysymykset ovat nyt, milloin tämä kaikki päättyy ja kenestä tulee seuraava presidentti. Pääministeri on Venäjällä perinteisesti ensimmäisenä perimysjärjestyksessä. Siksi Mihail Mishustinin nimitys virkaan oli yksi vuoden tärkeimpiä poliittisia tapauksia, Galliamov kirjoittaa Moscow Timesin mielipidekirjoituksessaan.

Hän arvioi, että Putin saattaa päätyä siirtämään vallan seuraajalleen, vaikka hänellä olisikin oikeus asettua ehdolle vuoden 2024 vaaleissa. Galliamovin mukaan Putin tietää, että Valko-Venäjän tapahtumat voivat toistua Venäjälläkin. Tämän presidentti haluaa hänen mukaansa välttää.

– Venäjän kansa alkaa kyllästyä häneen, Galliamov summaa.

Abbas Galliamov toteaa venäläisten luottamuksen presidenttiin käyneen jo alle 50 prosentissa. Vaikka lyhyet nousut suosiossa voivatkin olla mahdollisia, uskoo asiantuntija, ettei Putinin kannatus voi enää kasvaa pitkässä juoksussa.

Galliamov huomauttaa, että Vladimir Putinin ja pääministeri Mihail Mishustinin kannatusluvut ovat käyttäytyneet viime aikojen Levadan kyselyissä käänteisesti. Kun Putinin suosio on vähentynyt, on Mishustinin noussut – ja päinvastoin. Muutokset ovat olleet pieniä, mutta Abbas Galliamov näkee niissä viitteitä tulevasta.

– Heilahdukset Putinin ja Mishustinin luvuissa voivat viitata siihen, ettei jälkimmäistä nähdä vain johtajan täydentäjänä vaan yhä enemmän myös hänen seuraajanaan.

Marraskuussa tehdyt muutokset Venäjän hallituksessa tukevat Galliamovin mukaan tätä tulkintaa. Hän toteaa uusien ministereiden olevan ennemmin Mishustinin kuin Putinin luottomiehiä.

– Tämä viittaa siihen, ettei Putin vain harkitse vakavasti vallan siirtämistä vaan on ehkä jo päättänyt tehdä niin.

Vaikea vuosi

Abbas Galliamov ennustaa ensi vuodesta vaikeaa Kremlille. Hän nostaa kirjoituksessaan esiin muutokset Venäjän systeemisessä oppositiossa. Käsitteellä tarkoitetaan käytännössä Kremlin talutushihnassa enemmän tai vähemmän olevia näennäisesti oppositiota edustavia puolueita.

Galliamovin mukaan Kremlille aiheuttavat päänvaivaa niin Venäjän kommunistisen puolueen alempien portaiden radikalisoituminen kuin uuden oikeistolaisen Uusi kansa -puolueen suosion kasvukin. Ne voivat pakottaa Kremlin entistä laajempaan vuoropuheluun systeemisen opposition kanssa.

Toisena kivenä kengässä asiantuntija näkee Aleksei Navalnyin paluun Venäjälle. Oppositiovaikuttaja selvisi syksyllä kuin ihmeen kaupalla FSB:n myrkytysyrityksestä Siperiassa. Sen jälkeen Navalnyi on kerännyt kansainvälistä huomiota myrkkypaljastuksilla.

Abbas Galliamovin mukaan Kremliä huolestuttavat myös mielenosoitukset. Hän kutsuu Venäjän Kaukoidän Habarovskissa heinäkuusta lähtien jatkuneita protesteja vuoden tärkeimmäksi tapahtumaksi.

– Näiden mielenosoitusten myötä Kremlin on ollut mahdotonta väittää, että vain moskovalaiset lähtevät osoittamaan mieltä poliittisista syistä. Habarovskin tapahtumat voivat myös toistua missä tahansa muualla Venäjällä.

Mitä vakaammalta Venäjän nykyinen valtaeliitti näyttää, sitä vahvemman tuen se tulee saamaan kansalta ensi vuoden parlamenttivaaleissa, Abbas Galliamov arvioi.

Tämä suosii hänen mukaansa oppositiota.

Abbas Galliamov toteaakin Venäjän poliittisen mielialan muuttuneen.

– Vallalla on kasvava tunne siitä, että nykyhallinto on tullut tiensä päähän ja muutokset ovat väistämättömiä.

Galliamov uskoo opposition menestyvän tulevissa vaaleissa. Mikäli valtaapitävät pyrkivät estämään tätä, seuraa siitä hänen mukaansa todennäköisesti mielenosoituksia.

– Toisin kuin Moskovan duuman vaalien jälkeiset mielenilmaukset, saattavat nämä protestit ulottua jopa kauas pääkaupungin ulkopuolelle.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt