X
SULJE MAINOS
Aljaksandr Lukashenka (vas.) ja Vladimir Putin. LEHTIKUVA / AFP Mikhail Klimentyev

Vladimir Putinin mukaan Naton laajeneminen Ukrainaan on punainen viiva

Venäjän ja Valko-Venäjän johtajien kerrotaan sopineen vastatoimista, mikäli Nato laajentaa läsnäoloaan Ukrainassa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukashenka ovat käsitelleet puolustusliitto Naton ”laajenemista Ukrainaan”, Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov kertoi tiedotustilaisuudessa maanantaina.

Eri venäläismedioiden mukaan Peskov viittasi ”Naton infrastruktuurin mahdolliseen laajentumiseen Ukrainan alueelle”. Siitä, mitä tällä tarkkaan ottaen tarkoitetaan, ei ole selvyyttä.

Kremlin tiedottajan mukaan Venäjä ja Valko-Venäjä ryhtyisivät tällaisessa tilanteessa toimiin, joilla ”taataan molempien maiden turvallisuus”.

Venäjän presidentti Vladimir Putin pitää Peskovin mukaan Naton laajenemista Ukrainaan Venäjän ”punaisen viivan” ylittämisenä.

”Asekätköjä rajalla”

Valko-Venäjän valtiollinen media Belta julkaisi puolestaan tänään presidentti Aljaksandr Lukashenkan jyrkkiä kommentteja naapurimaista.

– Naapurimaiden tilanne on meille epäsuotuisa. Nämä maat ovat valinneet vastakkainasettelun linjan Valko-Venäjän suhteen, Lukashenka totesi Valko-Venäjän sisäisen turvallisuuden johdon tapaamisessa.

Hän kehotti ”arvioimaan tilannetta rajalla” ja totesi, että siirtolaistilanteen lisäksi on keskityttävä ”muihin vakaviin asioihin”, jotka koskevat maanpuolustusta.

Aljaksandr Lukashenka sanoi Puolan siirtäneen joukkoja maiden rajalle. Liettua taas tekee presidentin mukaan kaikkensa ”osoittaakseen lojaaliuttaan Yhdysvalloille ja Natolle”.

– Surullisin tapaus on kuitenkin Ukraina. Näemme, mitä siellä tapahtuu. Meidän rikollisemme eivät vain ole paenneet sinne, vaan kuten tiedustelupalvelut sanovat, sinne on myös perustettu koulutusleirejä Valko-Venäjän vastaista toimintaa varten, Lukashenka väitti.

Valko-Venäjän presidentti kertoi, että Ukrainan ja Valko-Venäjän rajalta on löydetty asekätköjä ja vihjasi että näitä väitettyjä aseita olisi tarkoitus käyttää Valko-Venäjää vastaan.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt