Vladimir Putinilla on vallanvaihto-ongelma – ”hallitsematonta muutosta ei voi sulkea pois”

Tutkija Katri Pynnöniemen mukaan presidentti Vladimir Putinin valtakauden päättyminen on Venäjälle ongelma.

– Venäjällä on aito vallanvaihto-ongelma, Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Katri Pynnöniemi sanoo Verkkouutisten haastattelussa Porin SuomiAreenassa.

Presidentti Vladimir Putin on pitänyt Venäjällä valtaa 2000-luvun alusta lähtien. Seuraavat presidentinvaalit käydään vuonna 2018. Useimmat asiantuntijat uskovat, että Putin tullaan vielä valitsemaan uudelleen.

Pynnöniemen mukaan perusongelmana on, miten vallan legitimiteetti voidaan aikanaan siirtää järjestelmässä, jossa ei ole aitoja vaihtoehtoja.

Tutkija muistuttaa, että Venäjän järjestelmä rakentuu presidentti Putinin ympärille. Hänen odotetaan ratkaisevan niin sanotut suuret kysymykset, samalla kun alemman tason virkamiehistö esitetään syntipukkina järjestelmän ongelmille.

Uudistuspolitiikka junnaa kuitenkin paikallaan, koska avointa tilaa politiikalle ei enää ole. Katri Pynnöniemen mukaan jäljellä ei ole ketään, joka voisi haastaa Putinin.

Sama pätee laajemmin myös oppositiovoimiin.

– Kreml puhuu värivallankumouksen uhasta ja on tämän uhkakuvan varjolla ryhtynyt entisestään rajoittamaan yhteiskunnallista keskustelua. On luotu järjestelmä, jossa vallankäyttö on mielivaltaista. Koskaan ei voi tietää, mikä facebook-tykkäys johtaa siihen, että päätyy linnaan.

Pynnöniemi pitää Venäjän valtaapitävien pelkoa niin kutsutusta värivallankumouksesta kuitenkin ylimitoitettuna.

– Venäjä on atomisoitunut yhteiskunta. En näe, että siellä olisi tällä hetkellä poliittista liikettä, joka pystyisi aidosti haastamaan vallanpitäjät. Toisaalta, poliittisen tilan rajoitukset ovat Venäjän historiassa johtaneet hallitsemattomaan muutokseen, eikä sitä mahdollisuutta voi sulkea pois, Katri Pynnöniemi pohtii.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt