Aljaksandr Lukašenka. www.kremlin.ru

Vladimir Putin painostaa Valko-Venäjää, sai tylyn vastauksen

Venäjän tuore Minskin-suurlähettiläs sai kylmää kyytiä televisiokameroiden edessä.

Poliittiset jännitteet Venäjän ja Valko-Venäjän välillä ovat lisääntyneet presidentti Vladimir Putinin nimitettyä KGB-taustaisen Mihail Babitšin suurlähettilääksi Minskiin. Valko-Venäjällä on pelätty, että tuoreen suurlähettilään todellisena tehtävänä on syöstä presidentti Aljaksandr Lukašenka vallasta ja siten pohjustaa maan yhdistämistä Venäjään.

Lukašenka, joka on viime vuosina suhtautunut Venäjän politiikkaan yhä varauksellisemmin, kävi tällä viikolla poikkeuksellisen suorasanaiseen hyökkäykseen Kremlin ounasteltuja suunnitelmia vastaan. Tavatessaan Babitšin keskiviikkona tv-kameroiden edessä hän sanoi toivovansa hyvää yhteistyötä, mutta muistutti samalla maansa itsemääräämisoikeuden loukkaamattomuudesta.

– Yksi asia on horjumaton: Valko-Venäjä on itsenäinen valtio. Valko-Venäjästä ei rehellisesti sanoen tullut suvereeni ja itsenäinen valtio vain kansakuntamme omien ponnistusten ansiosta, vaan myös Venäjä ja sen silloinen hallitus halusi niin tapahtuvan, Lukašenka totesi.

– 21. vuosisadalla puheet, joista kirjoitetaan, Valko-Venäjän liittämisestä tai sulauttamisesta Venäjään ovat yksinkertaisesti naurettavia, hän jatkoi.

Vaikka Lukašenka kuorrutti puheenvuoronsa ystävällismielisellä retoriikalla, hänen viestinsä Kremliin olisi tuskin voinut olla selvempi: näpit irti Valko-Venäjästä. Presidentinhallinnon verkkosivuilla julkaistu englanninkielinen referaatti oli samalla signaali läntisiin pääkaupunkeihin siitä, että maa ei aio taipua Venäjän kasvavan painostuksen alla.

Osa Kremlin valtapeliä

Kremlin politiikkaa seuraavan Russian Monitor -verkkojulkaisun kommentaattori Viktor Larionov pitää tuoreessa artikkelissaan Valko-Venäjän pahoja aavistuksia perusteltuina.

Venäjä on jo pitkään havitellut lentotukikohtaa Valko-Venäjän maaperältä, mutta presidentti Lukašenka ei ole Kremlin toistuviin vaatimuksiin suostunut. Samaan aikaan Valko-Venäjän osallistuminen EU:n itäiseen kumppanuusohjelmaan herättää epäluuloja Moskovassa. Minskin Strategisen ja ulkopoliittisen tutkimuksen keskuksen johtaja Arseni Sivitski on varoittanut maiden suhteiden kärjistymisen saattavan johtaa jopa Valko-Venäjän miehitykseen.

Larionovin mukaan Kremlin tähtäimessä on todennäköisesti nyt uusi Venäjän ja Valko-Venäjän unioni, jonka pääkaupunki olisi Moskova. Malli olisi Venäjän nykyjohdon näkökulmasta optimaalinen, sillä muodostettavan unionin presidentiksi voitaisiin valita Vladimir Putin maan nykyisen perustuslain toimikausimääräysten sitä rajoittamatta.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt