Virkamiesten tuplalomista nettimyrsky – ”miltä näyttää, jos tulee maailman tietoon?”

”Miljardi veroja vuodessa, jotta julkisen sektorin työntekijät voivat pitää yksityisiä reippaasti pidemmät vuosilomat, ei ole tästä maailmasta”.

Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Marjo Kolehmaisen kolumni Kalevassa julkisen sektorin virkamiesten niin sanotusta tuplalomaoikeudesta nostattaa tunteita.

Kolehmaisen kolumniuutiseen on tullut Kalevan nettisivuilla yli 500 kommenttia.

”Julkisen talouden velkaantumiseen koetetaan löytää kovasti keinoja. Lähinnä mietitään mitä veroja voisi seuraavaksi korottaa tai miten palveluita pitäisi karsia”, Marjo Kolehmainen kirjoittaa.

Kolehmaisen mukaan on kuitenkin olemassa yksinkertainen miljardin euron vuotuinen säästötoimi, ”jos vain oikeasti haluttaisiin korjata julkista taloutta”.

”Sekä kuntien että valtion virkamiehet nimittäin nauttivat niin sanottua tuplalomaoikeutta verrattuna meihin tavallisiin työtätekeviin kansalaisiin”.

Kyse on siitä, että 16 vuoden työkokemuksen jälkeen julkisissa viroissa oleva saa lomaa noin kaksi kuukautta vuodessa.

Esimerkiksi Oulun kaupungissa tämä tarkoittaa Kolehmaisen mukaan sitä, että muita pidempää lomaa viettää 63 prosenttia kunnan työntekijöistä. Oululle kertyy tästä vuosittain yli 13 miljoonan euron kustannus.

”Toki tämä palkka pitäisi muutoinkin maksaa, mutta tuntuu kummalta, ettei sen eteen tarvitse tehdä töitä”, kirjoittaa Kolehmainen.

Hän muistuttaa, että summan lisäksi kustannetaan lisäksi vielä normaalia suuremmat lomakorvaukset sekä mahdollisten sijaisten palkat.

Marjo Kolehmaisen mukaan asiasta on vaiettu, koska saavutetuista eduista halutaan pitää kiinni siitä huolimatta, että ”kansakunnan oikeudenmukaisuus ja etu juuri nyt sitä vaatisivat.”

Hän peräänkuuluttaa avointa keskustelua aiheesta, joka edellyttäisi todellisten kustannusten avaamista ja niiden vaikutusten arviointia.

”Mille näyttää, jos koko maailman tietoon tulee, että meillä julkisella sektorilla suurin osa nauttii noin kahden kuukauden vuosilomaa? Hulvaton lomaoikeus sen lisäksi, että kuntaliitoksissa työntekijät saavat aina 5 vuoden irtisanomissuojan ja palkatkin harmonisoidaan liitoksissa korkeimmin ansaitsevien mukaan”, yrittäjien aluejärjestön vetäjä ihmettelee.

Kommentit