Ahvenanmaalla pohjakosketuksen saanut Viking Amorella Naantalin korjaustelakalla 25. syyskuuta. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Viranomaisten epäselvä viestintä koetteli Viking Linen mukaan matkustusta

Laivaliikenne vaikeutui elokuun toisella viikolla, kun suunnitelma karanteenisäännöistä julkistettiin.

Laivayhtiö Viking Line kerää tavallisesti suurimman osan koko vuoden tuloksestaan heinä-syyskuussa, mutta tänä vuonna kolmannen vuosineljänneksen liiketulos jäi 7,8 miljoonaa euroa tappiolliseksi. Liikevaihtoa kertyi 56,6 miljoonaa euroa, mikä oli vain kolmannes vuodentakaisesta.

Toimitusjohtaja Jan Hansesin mukaan laivaliikenne vaikeutui olennaisesti elokuun toisella viikolla, kun Suomen viranomaiset julkistivat suunnitelmansa ankarimmista karanteenisäännöistä ensisijaisesti Ruotsista Suomeen tuleville.

– Säännöt vaihtelivat elokuun aikana ja syyskuussa maahantuloa vapautettiin niin, että matkustus Ruotsista sallittiin. Tätä jatkui kuitenkin vain kaksi viikkoa, jonka jälkeen rajoitukset palautettiin. Tämä osittain epäselvä ja epäjohdonmukainen viranomaisten viestintä koetteli matkustusta ja myyntiä olennaisesti elokuun puolivälistä alkaen, hän kertoo yhtiön tulostiedotteessa.

Matkustajatoiminnan tuotot vähenivät heinä-syyskuussa vuodentakaisesta 67 prosenttia 47,2 miljoonaan euroon. Rahtitoiminnan tuotot laskivat lähes 13 prosenttia yhdeksään miljoonaan. Suuri osa yhtiön henkilökunnasta Suomessa on lomautettu, Ruotsissa ja Virossa on käytetty lyhytaikaislomautuksia.

– Syyskuun lopulla oli varaustilanteessa pieni positiivinen poikkeama mutta se poistettiin uudelleen käyttöönotetuilla matkustusrajoituksilla. Toiminnan rajoituksista huolimatta olemme ylläpitäneet matkustaja- ja rahtiliikennettä maidemme välillä katkeamattomasti ja siten turvanneet liikennemallin, joka on jatkunut yli puoli vuosisataa ja jatkuu edelleen, Hanses toteaa.

Liiketappiota on Viking Linelle kertynyt tammi-syyskuussa yhteensä jo 35,2 miljoonaa euroa. Yhtiön maksuvalmiuden turvaamiseksi valtioneuvosto myönsi lokakuun puolivälissä valtion takauksen 38,7 miljoonan euron lisälainalle.

– Markkinoiden kehitystä on edelleen vaikeaa arvioida ja kestää kauan, ennen kuin näemme toipumista, Hanses kertoo.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt