Ohran puintia Lapinkylässä Kirkkonummella 5. elokuuta 2019. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Viljan tuottajahinta on laskenut lähelle normaalia

Maatalouden tuottajien lihasta saamat hinnat nousivat heinä-syyskuussa verkkaisesti.

Maataloustuotteiden hintakehitystä viljelijöiden näkökulmasta mittavat tuottajahinnat laskivat Tilastokeskuksen mukaan 1,2 prosenttia vuoden kolmannella neljänneksellä. Kasvituotoksen hinta laski keskimäärin 4,6 prosenttia ja eläintuotoksen hinta nousi 0,8 prosenttia.

Viime syksynä korjattiin normaali viljasato katovuoden 2018 jälkeen. Viime vuonna rajusti noussut viljan tuottajahinta on nyt palautunut lähelle normaalia hintatasoa ja on 7 prosenttia halvempaa kuin vuosi sitten.

Lihan tuottajahinnat nousivat heinä-syyskuussa verkkaisesti, vaikka afrikkalaisen sikaruton leviäminen erityisesti Kiinassa on lisännyt suomalaisen lihan vientiä.
Sian ja siipikarjan lihan hinta nousi 3-4 prosenttia ja naudan lihan 2 prosenttia.

Maidon tuottajahinta on pysynyt vakaana pitkään, vaikka erityisesti viime talvena kallis rehu lisäsi eläintilojen kustannuksia. Turkisnahkojen hinnat sen sijaan laskivat 3,5 prosenttia vuoden takaisesta. Turkisten tuottajahintojen taso on ollut alempi tällä vuosikymmenellä vain viime talvena.

Perunan tuottajahinta nousi lähes 9 prosenttia, kun halla ja kuivuus vähensivät perunan satoa. Vihannesten hinnat laskivat 4 prosenttia ja hedelmien 12 prosenttia.

Tilastokeskuksen laatiman ennusteen mukaan maatalouden tuottajahinnat jäävät tänä vuonna edellisvuoden tasolle.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt