Vihreiden entinen puheenjohtaja Pekka Haavisto (vas), nykyinen puheenjohtaja Maria Ohisalo (kesk) ja ympäristöministeri Krista Mikkonen (oik). LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Vihreiltä vaaditaan vastauksia turpeen käyttöön – Näin puolue linjasi ennen vaaleja

Vihreät vaati eduskuntavaaliohjelmassaan ympäristölle haitallisten tukien alasajamista.

Kansanedustaja Saara-Sofia Sirén (kok.) vaatii hallituspuolue vihreiltä vastauksia turpeen veroedun poistamiseen.

Sirén on jakanut Twitterissä tästä löytyvän Verkkouutisen jutun, jossa keskustavaikuttajat tyrmäävät Kai Mykkäsen (kok.) esityksen polttoturpeen verotuksen uudistamisesta. Muun muassa keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen totesi pitävänsä veroedusta luopumista ”erikoisena avauksena”.

Kiinnostaisi kuulla @vihreat kollegat ajatuksianne tästä. Ennen vaaleja oli paljon puhetta ”ympäristölle haitallisten yritystukien” leikkaamisesta. No tässä nyt olisi vaikuttava sellainen!, Sirén tviittaa.

Vihreät linjasi puolueen kannattajalehti Vihreän langan mukaan vuonna 2018, että turpeen verotuet on ajettava alas jo seuraavan kymmenen vuoden aikana.

Myös vuoden 2019 helmikuussa julkaistussa eduskuntavaaliohjelmassa puolue vaati, että ”ympäristölle haitalliset tuet, joita maksetaan joka vuosi noin 3,5 miljardia euroa, on kymmenen vuoden sisällä ajettava alas tai suunnattava uudelleen niin että ne tukevat siirtymistä saastuttavasta toiminnasta ympäristön kannalta kestäviin ratkaisuihin. Ympäristölle kaikista haitallisimmat yritystuet on ajettava alas jo ensi hallituskaudella”.

Antti Rinteen (sd.) hallitusohjelman mukaan turpeen energiakäyttö on tavoitteena puolittaa vuoteen 2030 mennessä. Turpeen veroedun poistamisesta ei ole hallitusohjelmassa kirjausta, mutta hallitus on luvannut arvioida turpeen verotukseen tarvittavia muutoksia.

Vihreät on kritisoinut edellistä Juha Sipilän (kesk.) hallitusta siitä, että se on ”jatkanut rahan pumppaamista fossiilisen energian tukiin” ja ”tukenut turpeenpolttoa päästöistä piittaamatta”

Saara-Sofia Sirénin perää hallituspuolue vihreiltä nyt vastauksia veroedun poistamiseen.

Aiotteko tehdä turpeen merkittävälle veroedulle jotain?, Sirén kysyy.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt