X
SULJE MAINOS
Valtion talousarvioesitys 2022 eduskunnassa Helsingissä. LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI

Viesti on ”tyly, mutta rehellinen”: Suomen talous ei enää koskaan tasapainossa

Valtiovarainministeriön mukaan julkinen talous jää suhdanteen tasaannuttua yhä alijäämäiseksi.

Valtiovarainministeriön viesti on ”tyly, mutta rehellinen”, arvioi EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen.

– Suomen julkinen talous ei näytä enää koskaan olevan tasapainossa, hän summaa Twitterissä.

Valtiovarainministeriön tänään julkaistun taloudellisen katsauksen mukaan julkisen talouden alijäämä pienenee tänä ja ensi vuonna voimakkaasti ripeän talous- ja työllisyyskasvun vuoksi. Bruttokansantuotteen ministeriö arvioi kasvavan kuluvana vuonna 3,3 prosenttia, ensi vuonna 2,9 prosenttia ja enää 1,4 prosenttia vuonna 2023.

Nopea ja sitten hidastuva elpyminen ei kuitenkaan poista rakenteellista epätasapainoa. Julkinen talous jää 2020-luvun puolivälissä ennusteen mukaan reilusti yli kolme miljardia euroa alijäämäiseksi.

Sami Pakarinen on jakanut myös alla näkyvän kuvaajan. Siinä näytetään valtiovarainministeriön arviota julkisyhteisöjen velan kehityksestä.

Velkaantumisvauhti hidastuu alkuun selvästi ja 2020-luvun puolivälissä velkasuhde näyttää väliaikaisesti tasaantuvan runsaaseen 73 prosenttiin.

Väestön ikääntymisestä aiheutuva pitkäaikaishoiva- ja terveydenhuoltomenojen kasvu uhkaa kuitenkin kääntää velkasuhteen vähitellen uudelleen kasvuun 2030 jälkeen.

Kuvaajassa velka-aste suhteessa bruttokansantuotteeseen olisi 80 prosenttia 2035, ylittäisi 100 prosenttia 2043 tienoilla ja jatkaisi nousuaan.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt