Covid-19-potilas tehohoidossa. / LEHTIKUVA / Getty Images / AFP Justin Sullivan

Verihoito voi auttaa koronan hoidossa

Parantuneiden verestä eristetyt vasta-aineet eivät auttaneet kaikkein vakavimmissa tautitapauksissa.

Koronaviruksesta parantuneiden veriplasmaan pohjautuvasta hoitomuodosta on toivottu tehokasta hoitomuotoa ainakin osalle potilaista.

Kiinalaistutkimuksessa 28 päivän seurantajaksolla vakavasti sairaiden havaittiin toipuvan viisi päivää verrokkiryhmää nopeammin. Plasmahoitoa saaneista 91 prosenttia toipui, mutta tavanomaista hoitoa saaneista vain 68 prosenttia.

Ryhmään laskettiin sairaalassa olleet potilaat, jotka eivät tarvinneet hengityskonetta tai muuta tehohoitoa.

Kiinan tiedeakatemian ja Pekingin Union Medical -yliopiston tutkijoiden mukaan plasmahoidosta ei ollut hyötyä kaikkein sairaimpien Covid-19-potilaiden hoidossa.

Hengenvaarallisten ryhmään laskettiin potilaat, joilla koronavirus oli aiheuttanut elinvaurioita tai tarvetta hengityskoneelle. Verihoito ei vaikuttanut kuolleisuuteen tai toipumiseen.

Nykykäsityksen mukaan koronaviruksen vakavin taudinkuva on yhteydessä immuunijärjestelmän ylireaktioon, jota voidaan mahdollisesti lievittää esimerkiksi reuma- tai kolesterolilääkkeillä. Eri lääkeaineiden tehoa selvitetään parhaillaan useissa lääkekokeissa.

Helmikuun 14. päivästä huhtikuun 1. päivään Wuhanissa jatkunut lääkekoe jouduttiin lopulta lopettamaan etuajassa epidemian kuihtumisen myötä.

– Kokeen lopettaminen etuajassa rajoittaa tulosten tulkintaa, sillä kliinisesti merkittäviä eroja ei välttämättä ehditty huomata, tutkijat kirjoittavat Journal of the American Medical Association -julkaisussa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt