Kansalliskokouksen edustajat yhteenotossa hallituksen kansalliskaartilaisten kanssa Caracasissa kesäkuussa. LEHTIKUVA / AFP

Venezuelassa tapettu tuhansia ihmisiä

YK:n ihmisoikeusraportti antaa synkän kuvan Venezuelan vasemmistohallituksen toiminnasta.

YK:n tuoreessa ihmisoikeusraportissa kehotetaan Venezuelan hallitusta ryhtymään välittömästi konkreettisiin toimiin, joilla estetään taloudellisiin, sosiaalisiin ja poliittisiin oikeuksiin sekä kansalais- ja kulttuurioikeuksiin kohdistuneet vakavat loukkaukset.

Raportissa varoitetaan, että mikäli tilanne maassa ei parane, maastamuuttajien ja pakolaisten ennennäkemätön virta ulos maasta jatkuu ja maahan jäävien elinolosuhteet heikentyvät entisestään.

Venezuelan hallitus on raportin mukaan viimeisen kymmenen vuoden aikana ja erityisesti vuodesta 2016 lähtien toteuttanut strategiaa, jonka tavoitteena on neutralisoida, tukahduttaa ja kriminalisoida poliittisia vastustajia ja hallitusta arvostelevia kansalaisia.

Raportin mukaan valtion laitoksia on militarisoitu jatkuvasti viime vuosikymmenen aikana. Siviilijoukkoja ja armeijaa syytetään mielivaltaisista pidätyksistä, hallitusta arvostelevien ihmisten ja heidän sukulaistensa huonosta kohtelusta ja kidutuksesta, seksuaalisesta ja sukupuoleen perustuvasta väkivallasta pidätysten ja vierailujen yhteydessä sekä liiallisesta voimankäytöstä mielenosoitusten aikana.

Hallitusta kannattavat aseistautuneet siviilijoukot, jotka tunnetaan nimellä colectivos, ovat pahentaneet tilannetta harjoittamalla sosiaalista valvontaa ja avustamalla mielenosoitusten tukahduttamisessa. YK:n ihmisoikeusvirasto on dokumentoinut tämän vuoden tammi-toukokuun aikana 66 kuolemantapausta, joista 52 on johtunut valtion turvallisuusjoukkojen tai colectivosin toiminnasta.

Viime vuonna Venezuelan hallitus rekisteröi 5 287 kuolemantapausta, joiden kerrottiin johtuneen viranomaisten vastustamisesta turvallisuusjoukkojen operaatioiden aikana. Määrää pidetään YK:n raportissa järkyttävän suurena. Tämän vuoden alun ja toukokuun 19. päivän välisenä aikana hallituksen mukaan on kuollut 1569 ihmistä. Raportin mukaan muut lähteet viittaavat siihen, että luvut voivat olla paljon suurempia.

Raportissa huomautetaan myös, että toukokuun lopulla 793 ihmiseltä oli mielivaltaisesti riistetty vapaus, ja tänä vuonna kansalliskokouksen 22 edustajalta puheenjohtaja mukaan lukien on viety parlamentaarinen koskemattomuus.

YK:n ihmisoikeuskomissaari Michele Bachelet pitää tervetulleena 62 poliittisen vangin viimeaikaista vapauttamista, mutta hän pyytää Venezuelan viranomaisia vapauttamaan kaikki vangitut tai muutoin vapautensa menettäneet, rauhanomaisesti perusoikeuksiaan puolustaneet ihmiset.

Raportti perustuu 558 haastatteluun Venezuelassa ja kahdeksassa muussa maassa sekä muihin lähteisiin.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt