X
SULJE MAINOS
Moskovan valtionyliopisto. LEHTIKUVA / AFP Dimitar Dilkoff

Venäjän yliopistoille käsky ilmiantaa opiskelijoita

Opiskelijanuorisoa epäillään arveluttavasta sekaantumisesta ”Venäjän sisäisiin asioihin”.

Moskovan syyttäjäviranomaiset ovat määränneet tiede- ja opetuslaitokset ilmoittamaan kaikista opiskelijoistaan, jotka ovat osallistuneet mielenosoituksiin tai venäläisen elämän vaikeuksia käsittelevien julkaisujen tuottamiseen, verkkolehti Meduza kertoo.

Yliopistojen hallinnot on lehden mukaan velvoitettu listaamaan poliittisesti arveluttavat opiskelijat sekä raportoimaan kaikesta sellaisesta opetustoiminnasta, jolla on edes välillinen yhteys ulkomaisiin organisaatioihin.

– Syyttäjät haluavat tietää kaikista suunnitelluista tapahtumista, jotka voisivat ”levittää yleisiä näkemyksiä siitä, että Venäjän viranomaisia pitäisi vaihtaa” tai jotka ”edistäisivät maan epävakauttamista suosivia olosuhteita esimerkiksi olemassa olevia sosioekonomisia ongelmia hyödyntämällä”, Meduza toteaa.

– Piirisyyttäjän virasto kehottaa koulujen hallintoa raportoimaan kaikista artikkeleista, kirjallisuuskatsauksista ja tieteellisestä tutkimuksesta, joka pyrkii joko heikentämään Venäjän johdon ja sen ulko- ja sisäpolitiikan uskottavuutta tai sisältää ”vääristyneitä arvioita Venäjän sosioekonomisesta kehityksestä”, lehti jatkaa.

 ”Sekaantumista sisäisiin asioihin”

Syyttäjät odottavat saavansa tiedon myös kaikesta sellaisesta toiminnasta, joka voitaisiin tulkita ”Yhdysvaltoja suosivaksi vaikuttamiseksi”. Sellaiseksi luokitellaan Meduzan mukaan muun muassa kielten opintoryhmät.

Niin ikään epäilyttävänä toimintana syyttäjät pitävät vahvempaa paikallishallintoa ja keskusvallan heikentämistä vaativat puheenvuorot, joita luonnehditaan nyt ”sekaantumiseksi Venäjän sisäisiin asioihin”.

– Lista Moskovan korkea-asteen opetuksen tabuaiheista ei lopu tähän. Piirisyyttäjä haluaa tiedon kaikista tilaisuuksista, jotka voisivat ”radikalisoida” nuorisoa ” Venäjän perinteisiä hengellisiä ja moraalisia arvoja tuhoamalla” tai ”väärentämällä historiaa Venäjän vastaisten voimien geopoliittisten päämäärien edistämiseksi”, Meduza kertoo.

Erityisen kiinnostuneita syyttäjät ovat toiminnasta, jota voitaisiin pitää ”sekaantumisena vaaliprosessiin”. Sellaiseksi katsotaan esimerkiksi hakeutuminen vaalitarkkailijaksi tai kampanja-aktiiviksi. Poliittisten tapahtumien järjestämiseen ja kansalaisen perusoikeuksiin liittyvää koulutusta viranomaiset pitävät kaikkein huolestuttavimpana ilmiönä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt