Sotilasoperaation tavoitteena voi olla Krimin vesipulan helpottaminen. / Vice

Venäjän varoitetaan siirtävän ydinohjuksia Krimille

Ukrainan puolustusministerin mukaan niemimaalle on siirretty valtavasti sotilaita.

Ukrainan puolustusministeri Andrii Taran sanoo Venäjän lähettäneen massiivisia sotilaallisia vahvistuksia Krimin niemimaalle ja maan itäosien tuntumaan.

Ministeri varoittaa, että Krimille ollaan mahdollisesti siirtämässä myös ydinohjuksia.

Analyytikot ovat kiistelleet siitä, onko presidentti Vladimir Putinin tavoitteena uhkailla Ukrainaa ja länsimaita diplomaattisten myönnytysten saamiseksi, vai tarkoittavatko viimeaikaiset toimet suurhyökkäyksen valmistelua.

Andrii Taranin mukaan Venäjän joukot voivat yrittää edetä Asovanmeren rannikolla Mariupolin ja Melitopolin kautta Krimin niemimaalle.

Tarkoituksena olisi helpottaa Krimin vakavaa vesipulaa, johon miehittäjä ei ole löytänyt ratkaisua viime vuosien aikana. Times-lehden mukaan tilanne muuttui vuonna 2017, jolloin Ukraina rakensi lähialueelle padon.

– Krimin infrastruktuuria ollaan valmistelemassa siihen, että alueella voidaan mahdollisesti säilyttää ydinaseita, Taran sanoi EU-parlamentin kuulemisessa.

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigun mukaan joukkojensiirrot ovat vastaus ”Naton uhkaavaan sotilastoimintaan” Puolassa ja Baltian alueella. Ukrainan lähettyville on siirretty arviolta 80 000 venäläissotilasta.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt