Mielenosoitus lauantaina Habarovskissa. LEHTIKUVA/AFP

”Venäjän kaukoidässä kuohuu nyt kunnolla”

Suuttumus Vladimir Putinin hallintoa kohtaan voimistuu nopeassa tahdissa.

Kymmenet tuhannet venäläiset ovat jälleen lähteneet kaduille Habarovskin alueella ilmaistakseen tyytymättömyyttään Kremlin toimia kohtaan. Protestit saivat alkunsa Habarovskin alueen kuvernöörin Sergei Furgalin pidätyksestä, jonka motiiveja on pidetty poliittisina. The Moscow Timesin (MT) mukaan raivo kuitenkin kohdistuu yhä selvemmin maan nykyjohtoon yleisesti.

– Protestiliikettä on tällä viikolla kiihdyttänyt Kremlin tiistainen päätös korvata Furgal uudella kuvernöörillä, joka ei ole koskaan asunut alueella, lehti kertoo.

Mielenosoitukset alueella jatkuvat jo kolmatta viikkoa.

– [Venäjän vallanpitäjät] jatkavat sylkemistä kasvoillemme, joten me lähdemme yhä uudelleen liikkeelle, MT:n haastattelema 49-vuotias pienyrittäjä Aleksei Potašenko sanoo.

Habarovskin mielenilmaisuihin osallistui oppositiomielisten some-kanavien mukaan lauantaina jo 90 000 ihmistä, kun viranomaisten raportoima osallistujamäärä oli 6 500.

Ykköskohteena nyt Vladimir Putin

Pidätettynä oleva Sergei Furgal nousi vuonna 2018 Habarovskin kuvernööriksi alueen asukkaiden saatua tarpeekseen presidentti Vladimir Putinia tukevan Yhtenäinen Venäjä -puolueen hallinnosta. Kansansuosio on jatkanut kasvamistaan hänen virkakautensa aikana.

Kun mielenosoittajat vaativat aluksi lähinnä rehellistä oikeudenkäyntiä Furgalille, heidän sanomansa on sittemmin muuttunut avoimesti Kremlin vastaiseksi. Lauantain mielenosoituksissa toistui edelleen iskulause ”Furgal oli meidän valintamme”, mutta yhä useammin myös Putinin ylipitkäksi koettuun valtakauteen viittaava ”Kaksikymmentä vuotta – ei luottamusta”. Yleisimmäksi iskulauseeksi on MT:n mukaan noussut ”Putin, eroa!”.

– Enää kyse ei ole vain Furgalista. Tässä on kyse yleisestä tyytymättömyydestä, joka kiehuu nyt vihdoin yli, 57-vuotias myyjä Irina Androsova sanoo.

Mielenosoituksia seuranneen politiikan tutkija Aleksandr Kynevin mukaan protestit ovat tällä viikolla muuttuneet paljon aiempaa radikaalimmiksi ja kohdistuvat nyt selvästi presidentti Putiniin. Siksi onkin aiempaa todennäköisempää, että mielenosoitukset tukahdutetaan pian voimakeinoin.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt