Suomi toimii EU:n neuvoston puheenjohtajana 1.7.–31.12.2019. LEHTIKUVA / AFP Guido Kirchner

Venäjältä yritettiin vaikuttaa eurovaalien tulokseen

EU:n turvallisuusasioista vastaavan komissaarin mukaan vaikuttamissyrityksiä on raportoitu useista eri maissa.

Euroopan parlamentin vaaleihin yritettiin vaikuttaa sosiaalisen median bottien ja valetilien avulla, sanoo Euroopan komissio tiedotteessaan.

Komission edustajien yhteisessä lausumassa todetaan, että komissio on onnistunut tavoitteessaan rajoittaa väärän tiedon vaikutuksia vaalien alla. Siitä huolimatta vaalit eivät olleet disinformaatiosta täysin vapaat.

– EU-vaalien lähestyessä nähtiin merkkejä koordinoidusta epäautenttisesta käyttäytymisestä, jonka tarkoituksena oli levittää polarisoivaa materiaalia verkkoalustoilla, muun muassa bottien ja valetilien avulla, tiedotteessa sanotaan.

The Telegraphin haastattelema EU:n turvallisuusasioista vastaava komissaari Julian Kingin mukaan vaikuttamisyrityksiä havaittiin useissa Euroopan maissa.

– Olemme saaneet lukuisia raportteja disinformaatiosta, sekä boteista että valetileistä. Niitä on tullut useista eri jäsenmaista: Puolasta, Espanjasta, Latviasta, Ranskasta ja Britannista, joitakin mainitakseni, King sanoi.

The Telegraphin mukaan EU tunnisti tämän vuoden tammikuusta toukokuuhun kestäneellä jaksolla tuhat Venäjään linkittyvää dinsinformaatiotapausta, jossa todistettavasti valheellista tai harhaanjohtavaa tietoa oli julkaistu yleisön saataville. Vuotta aikaisemmin vastaavia tapauksia todettiin samassa ajassa noin 400.

Komissiosta sanotaan lehdelle myös, että se on löytänyt yli 600 ryhmää ja Facebook-sivua, jotka levittivät disinformaatiota ja vihapuhetta tai valeprofiileja käyttämällä keinotekoisesti vahvistaa tukemiensa puolueiden sisältöä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt