Verkkouutiset

”Vladimir Putin teki suuren virheen”: Hermomyrkkyä tuotettu vain yhdessä paikassa

Asiantuntijan mukaan kemiallisten aseiden kieltojärjestön tulisi matkustaa Venäjälle tutkimaan mahdollisia Novichok-myrkkyvarastoja.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sergei Skripalin ja hänen Julia-tyttärensä myrkytyksessä käytettyä hermomyrkkyä on valmistettu vain yhdessä paikassa Venäjällä, kertoo Guardian.

Novichok-hermomyrkky kehitettiin Neuvostoliiton aikana armeijan tutkimuskeskuksessa Shikhanyssa. Paikka sijaitsee Keski-Venäjällä lähellä Saratovin kaupunkia.

Venäjä paljasti tiedon muutama vuosi sitten laaditussa raportissa, joka luovutettiin kansainväliselle kemiallisten aseiden kieltojärjestölle (OPCW).

Britannia on pyytänyt OPCW:tä tutkimaan Salisburyssa tapahtunutta hermokaasuhyökkäystä. Järjestön edustajien on määrä saapua rikospaikalle lähiaikoina. Seuraava askel olisi lähettää edustajia Venäjälle tutkimaan Novichok-tyyppisten hermomyrkkyjen varastoja.

Jos Venäjä kieltäisi myrkkyvarastojen olemassaolon, voisi tilanne ajautua diplomaattiseen pattitilanteeseen ja kiistelyyn YK:ssa.

– OPCW:n tulisi tehdä mahdollisimman pian riippumaton tutkimus Salisburyn tapahtumista. Sitten heidän on matkustettava Venäjälle. Jos heillä ei ole mitään piilotettavaa, niin miksi OPCW:n vierailu estettäisiin, kysyy kemiallisten aseiden asiantuntija Hamish de Bretton-Gordon.

Bretton-Gordonin mukaan kieltäminen osoittaisi käytännössä Venäjän syyllisyyden.

– Mielestäni (Vladimir) Putin on tehnyt ensimmäisen suuren virheensä. Shikhanyssa on useita armeijan laitoksia, jotka keskittyvät radioaktiivisten, kemiallisten ja muiden aseiden tutkimukseen.

Bretton-Gordon toteaa, että Novichok-luokan myrkyt eivät voi olla peräisin muista entisistä neuvostotasavalloista, sillä niitä tuotettiin vain Shikhanyssa.

Novichok-kehitysohjelmaan osallistunut, myöhemmin Yhdysvaltoihin loikannut kemisti Vil Mirzayanov vahvistaa Bretton-Gordonin arvion. Hänen mukaansa Novichok kehitettiin Shikhanyn laboratorioissa vuosina 1971–1973.

Jos Venäjä estäisi OPCW:n tutkijoiden pääsyn Shikhanyyn, voisi järjestö viedä asian YK:n turvallisuusneuvostoon. Siellä asian käsittely pysähtyisi todennäköisesti Venäjän veto-oikeuteen.

OPCW voisi myös ilmoittaa asiasta YK:n yleiskokoukseen, mikä voisi olla Putinin kannalta kiusallisempaa. Guardianin mukaan OPCW on yleensä hitaasti ja byrokraattisesti, eikä se välttämättä halua joutua kansainvälisen kiistan keskelle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)