Venäjä hävisi sianlihan tuontikieltoa koskevan riidan WTO:ssa

Maailman kauppajärjestö WTO:n valituselimen ratkaisi EU:n ja Venäjän välisen sianlihan tuontikieltoa koskevan riidan EU:n hyväksi.

Venäjä kielsi tammikuussa 2014 sianlihan ja elävien sikojen tuonnin koko EU:n alueelta sen jälkeen, kun yksittäisissä EU-valtioissa oli havaittu afrikkalaista sikaruttoa. Tuontikieltoa ei peruttu taudin leviämistä ehkäisevistä EU:n toimenpiteistä ja tieteellisestä näytöstä huolimatta.

EU riitautti Venäjän toimet ja nyt WTO:n riitojenratkaisupaneelissa ja valituselimessä Venäjän toimet tuomittiin syrjivinä ja kansainvälisten standardien vastaisina.

Kehitys- ja ulkomaankauppaministeri Kai Mykkänen (kok.) pitää ratkaisua tärkeänä.

– Nyt saatu ratkaisu antaa tärkeän signaalin siitä, että kaikkien WTO-jäsenten tulee kunnioittaa yhteisiä sääntöjä. Syrjivät ja protektionistisiin tarkoituksiin asetetut tuontikiellot ovat kansainvälisen kaupan vastaisia, hän toteaa.

Kyseessä on jo toinen Venäjää koskeva riita, jonka EU voitti. Edellinen ratkaisu koski tiettyjen paperi- ja kartonkituotteiden tullisidontaylityksiä. Venäjän asettamat toimet ovat aiheuttaneet haittaa myös suomalaisille yrityksille.

WTO:n ratkaisulla ei ole vaikutusta Venäjän muussa menettelyssä asettamaan elintarvikkeiden tuontikieltoon, jonka voimassaoloa on viimeksi jatkettu tämän vuoden loppuun saakka.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt